Utrkom ukazati na značaj darivanja organa

Osim trkača, dobrodošli su i hodači (N. LAZAREVIĆ)
Osim trkača, dobrodošli su i hodači (N. LAZAREVIĆ)

Humanitarna utrka Život na dar, čija je svrha osvješćivanje javnosti o postmortalnom darivanju organa radi liječenja terminalnih bolesnika, održat će se u nedjelju na Kamenjaku s početkom u 11 sati. Trčat će se četiri kilometra, sa startom na igralištu u Premanturi. Podizanjem startnog broja, uz dragovoljni prilog, sudionici mogu poduprijeti ovu akciju te pomoći radu Hrvatske donorske mreže i promicanju transplantacijskog liječenja. Najavili su to na jučerašnjoj konferenciji za novinare medulinski načelnik Goran Buić, predsjednik Hrvatske donorske mreže (HDM) dr. Nikola Žgrablić, tajnik Maraton kluba Uljanik Goran Maržić i Nataša Povrzanović Išić.

Najviše donora na svijetu

Iz HDM-a pozivaju građane da se odazovu utrci koja će se odvijati zaštićenim krajolikom Gornjeg Kamenjaka.

Hrvatska je u posljednje dvije godine vodeća u svijetu po broju doniranih organa, rekao je Žgrablić. Naveo je podatak da su 2015. godine Hrvatskoj bila 42 donora na milijun stanovnika, što je najbolji rezultat u svijetu.

- Godišnje se transplantira 200 bubrega, 70 jetri i 30 srca. Na organe se čeka od tri do 12 mjeseci. Iako Zakon o transplantaciji propisuje da je svaki pacijent u kojeg je utvrđena moždana smrt donor, osim ukoliko se nije za života usprotivio, mi ipak pitamo obitelj za dopuštenje, rekao je Žgrablić. Dodao je da je u negativni registar Ministarstva zdravstva upisano 3.000 ljudi koji su se za života usprotivili doniranju vlastitih organa.

Danas se samo 10 do 15 posto obitelji u Hrvatskoj ne odlučuje na doniranje, za razliku od prije dva desetljeća kad ih je bilo čak 50 posto.

- Utrka je promotivnog, ali i dobrovoljnog karaktera. Veći broj gospodarskih subjekata odazvao se pozivu i financijski nas podržao, a organizacijski su nam pomogli Opća bolnica Pula i Medicinska škola. Donacije koje prikupimo na utrci uložit ćemo u edukaciju studenata medicine koji će održavati predavanja u srednjim medicinskim školama i na taj način upoznavati učenike s idejom doniranja organa, rekao je Žgrablić.

Mnogi životi mogu biti spašeni

Goran Maržić kazao je da su se do danas prijavila 304 trkača, a do nedjelje ih se očekuje 500-ak.

- Osim trkača, dobrodošli su i hodači. Ja ću povesti svoju majku, povedite i vi svoje bližnje da bi vidjeli čemu služi ova humanitarna utrka. Mnogi koji se protive doniraju možda će promijeniti stav. Mislim da možemo spasiti ne jedan, nego puno više života, rekao je Maržić.

Naglasak je na humanosti, a mnogi životi mogu biti spašeni doniranjem organa, rekao je Buić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter