Ususret novom desetogodišnjem zakupu lovišta


Za 38 "zajedničkih lovišta" u Istri kojima gospodare lokalne lovačke udruge, kao i za ukupno oko 400 takvih lovišta u cijeloj Hrvatskoj, 31. ožujka sljedeće godine ističu ugovori o desetogodišnjem zakupu. Kako bi se pravovremeno provele pripreme za novi desetgodišnji ciklus zakupa lovišta, u Pazinu je održan sastanak predstavnika istarskih lovačkih udruga, Lovačkog saveza Istarske županije, županijskog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, vodoprivredu i ribarstvo, te Domagoja Križaja iz Uprave za lovstvo Ministarstva poljoprivrede.

Najbolji gospodari su lokalne udruge

- Istarska županija je zainteresirana da se svim lovačkim udrugama produže ugovori o desetgodišnjem zakupu po sadašnjem modelu, jer najbolji gospodari lovišta su lokalne lovačke udruge. Držimo se te ideje vodilje i za naredno desetogodišnje razdoblje, a Istarska županija će u tom postupku tijesno surađivati s lovačkim udrugama", poručio je Milan Antolović, te izvijestio da je, slijedeći zakonsku proceduru, Istarska županija već poslala Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za prethodne suglasnosti za produženje ugovora za svih 38 istarskih lovišta.

Kakva procedura dalje slijedi, objasnio je Domagoj Križaj. Ministarstvo će na primljene zahtjeve, ako za to nema prepreka, do 1. prosinca izdati "prethodnu suglasnost", na osnovu koje će lovačke udruge upravljati lovištima još godinu dana prema odredbama svojih lovno-gospodarskih osnova iz posljednje godine prethodnog zakupnog razdoblja. Zatim Ministarstvo ima rok od godinu dana da zahtjeve i prateću dokumentaciju, prije svega nove lovno-gospodarske osnove, detaljno prouči i u tome roku izda konačnu suglasnost odnosno ponudi udrugama nove ugovore o zakupu lovišta.

- Ako je sve napravljeno kako treba, nema nikakvog razloga za zabrinutost u vezi produženja ugovora o zakupu lovišta. Ako je međutim u proteklih deset godina protiv lovačke udruge koja upravlja lovištem podnesen optužni prijedlog za prekršaje uslijed kojih se po zakonu ne može produžiti desetogodišnji ugovor, za zakup tih lovišta neće se davati suglasnosti prethodnim zakupcima već će se raspisati novi natječaji, pojasnio je Križaj.

Pulsko lovište postalo nelovna površina

Upravo ovaj drugi slučaj brine neke od istarskih lovačkih društava, primjerice one iz Rovinja i Kanfanara, čiji su predstavnici pitali, ali nisu dobili odgovor, kada će točno znati na čemu su i trebaju li se pripremati za produženje zakupa ili za novi natječaj. Nitko nije htio reći koliko ima takvih lovačkih udruga u Istri koje zbog podizanja optužnog prijedloga u minulih deset godina mogu izgubiti svoja lovišta. Križaj kaže da će Ministarstvo ta saznanja tek steći kada razmotri sve pristigle zahtjeve. U istarskoj županiji te podatke nemaju jer se komunikacija zahtjevima i dokumentacijom odvija neposredno između lovačkih udruga i Ministarstva. U starskom Lovačkom savezu kažu da će se sve to saznati 1. prosinca kada iz ministarstva stigne popis odobrenih produženja ugovora o zakupu, i popis odbijenih zahtjeva koji bi trebao, kako je najavio Križaj, sadržavati i obrazloženja zašto je zahtjev odbijen.

No, osim neizvjesnosti s kojom će se morati suočiti sve lovačke udruge koje su u desetgodišnjem gospodarenju lovišta bilo što "zgriješile", ima i drugačijih slučajeva zbog kojih bi se mogle dogoditi promjene u istarskom lovnom sustavu. Primjerice, predstavnici pulske lovačke udruge izvijestili su kako zbog urbanizacije teritorija na kojem se u dosadašnjem desetgodišnjem zakupnom roku prostiralo njihovo lovište, praktički više nemaju slobodne lovne površine koja je najmanje 300 metara udaljena od kuća, odnosno, čitavo im je lovište postalo nelovna površina. Križaj je ovo komentirao procjenom da će se lovište koje nema više od 1.000 hektara produktivne lovne površine morati ukinuti, ali i takve površine moraju imati program zaštite divljači.

Problem šteta od divljači u prometu

Druga tema o kojoj se povela vrlo detaljna rasprava na ovom sastanku je problem šteta od divljači u prometu odnosno na vozilima, ali i na usjevima, kroz brojne primjere iz svakodnevne prakse istarskih lovačkih udruga. Svim lovačkim udrugama tako problem predstavlja nalet vozila na divljač na Istarskom ipsilonu, koji međutim, u dijelu u kojem je on već izgrađen kao autoput, nije lovna površina, zakonski je izuzet iz lovišta, i lovačke udruge za nalete vozila na divljač na Ipsilonu naprosto nemaju nikakve nadležnosti ni odgovornosti.

Križaj je čak upozorio predstavnike udruga da kada ih policija zove da dođu na mjesto naleta na divljač, to odbiju učiniti, a pogotovo da ne uzimaju pregaženu divljač, jer će preuzimanje divljači sud protumačiti i kao preuzimanje odgovornosti. Problem međutim predstavlja nalet na divljač na dijelu Ipsilona od Pazina do tunela Učka, koji je brza cesta bez žičane ograde, pa se predstavnik lovačke udruge iz Cerovlja požalio da zbog 10-15 naleta godišnje ova udruga ima velike štete. "A zovu nas za sve, od vjeverice do košute", rekao je predstavnik lovaca iz Cerovlja, na što je Križaj savjetovao da lovačka udruga na tužbu za naknadu štete zbog naleta odgovori protutužbom protiv vozača zbog štete na divljači, i da od policije traži detaljan očevid. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter