Ususret Jakovlji i izboru najljepšeg istarskog vola

Svakom uzgajivaču za dolazak s istarskim volom na Jakovlju slijedi 2.000 kuna iz općinskog proračuna (N. O. RADIĆ)
Svakom uzgajivaču za dolazak s istarskim volom na Jakovlju slijedi 2.000 kuna iz općinskog proračuna (N. O. RADIĆ)

Prekosutra, u četvrtak, 24. srpnja, počinje 24. Jakovlja, pučka fešta Kanfanara, s poznatom smotrom istarskih volova. Nakon večernje završnice otvorenog teniskog turnira u četvrtak, dan kasnije u 18.30 sati u galeriji Melenica otvara se izložba radova kanafanarskih umjetnika, a pola sata kasnije najavljena je i tradicionalna nogometna utakmica veterana i seniora.

Istovremeno, u 19 sati na trgu počinje gastro show Fužijada, s degustacijom i prilikom da posjetitelji sami, uz gošću Anu Ugarković i Renea Bakalovića, pripreme svoj istarski pjat. Slijedi i zabavni program na kojem nastupaju Bepo Matešić, David Ricov i klapa Kantaduri.

Subotnja Jakovlja počinje u 9 sati tradicionalnom biciklijadom i boćarskim turnirom. Nakon mise, u podne će se na trgu otvoriti izložba istarskih suvenira. Smotra volova počinje u 17.30 sati, kada će sa sajmišta Pinkolica u koloni krenuti defile kroz Kanfanar sve do vale kod Osnovne škole, gdje će se demonstrirati vještina oranja, a potom i izabrati najljepši, najteži i najposlušniji vol.

Večernji dio programa na trgu počinje u 20.30 sati nastupom KUD-a Dvigrad i gostiju te Lidije Bačić i Replay banda.

Fešta završava u nedjelju auto-utrkom "7 nagrada Kanfanara", koja starta u 14 sati, a ove je godine prvi put uvrštena u Prvenstvo Hrvatske, saznajemo od predsjednice Organizacijskog odbora Jakovlje Sandre Orbanić.

Po riječima općinskog načelnika Sandra Jurmana, cilj je ove manifestacije spašavanje istarskog goveda.

- Još prije 24 godine Općina je odlučila obnoviti Jakovlju na način da centralni i najvažniji događaj bude smotra istarskih volova. U to vrijeme bilo ih je samo desetak i to je bila zadnja šansa, ne pet već minuta do dvanaest da se uhvatimo u koštac sa spašavanjem ove vrste. Danas je situacija drugačija i neskromno smatram da je svoj obol u njihovom spašavanju dala i Općina Kanfanar, koja je odigrala veliku ulogu u senzibiliziranju javnosti za probleme istarskog vola i njihovih uzgajivača, rekao je Jurman. Dodao je da će publika na ovogodišnjoj smotri vidjeti 16 primjeraka od ukupno 31, koliko ih je trenutno u Istri.

Svaki uzgajivač za dolazak na Jakovlju dobiva 2.000 kuna iz općinskog proračuna, a Županija će određenu svotu usmjeriti Savezu uzgajivača istarskih goveda, pojasnio je Jurman.

Uzgajivačica iz Kanfanara Ivana Maružin, članica Organizacijskog odbora Jakovlje, uz podsjetnik da je riječ o autohtonoj pasmini, istaknula je da se istarsko govedo smatra najvećim sisavcem u Europi, čiji primjerci dosežu težinu iznad 1,2 tone. Maružin ističe važnost ove smotre jer uzgajivači više ne dobivaju poticaje za kastrirane volove, čiji je uzgoj neisplativ, pa danas opstaju samo zahvaljujući svom i entuzijazmu Općine Kanfanar. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter