Ustaški grafit na Kaštanjeru


Na uglu Nobileove ulice i ulice Rimske centurijacije, u neposrednoj blizini osnovne škole Kaštanjer već neko vrijeme sa pročelja zgrade strši i provocira ustaški grafit.

Ustaško slovo "U" s križem, ispisano crnim sprejem i natpis koji upućuje na veličanje NDH zaslužuje najoštriju osudu jer radi se simbolima koji slave sramotno razdoblje hrvatske povijesti u kojem su činjeni stravični zločini iz mržnje. S obzirom da su mladi IDS-a prije mjesec dana najavili kako će krenuti u akciju uklanjanja grafita po Puli koji veličaju ustaško-fašističku i nacističku simboliku, pitali smo predsjednika Kluba Mladih Vilia Rosandu što su dosad učinili.

Naglasio je da su zaprimali dojave građana o lokacijama gdje su grafiti sličnog sadržaja locirani, dodajući da ih ima na ukupno tri lokacije, među kojima je i ova na Kaštanjeru. Naglasio je da će u akciju krenuti kroz deset dana, kada će u dogovoru s nadležnim službama ukloniti ukupno tri grafita problematičnog sadržaja.

Uz to, dodao je Rosanda, Mjesni odbor Veruda svojevremeno je inicirao sličnu akciju na svom području, pa je Veruda, koja je po tom pitanju bila kritična, sada "očišćena". Ponovno je pozvao građane da im dojave lokacije na kojima se veliča ustaško-fašistička i nacistička simbolika kako bi takve napise uklonili. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter