Usred dana ukrali vijence i bukete s grobova

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Sa starog dijela mjesnog groblja u Tinjanu dan prije uoči Silvestrova, 30. prosinca, s dvaju nedavno zakopanih grobova pokradeno je po trinaest vijenaca i trinaest buketa (aranžmana) i to niti deset dana nakon dviju sahrana.

Tinjan ne pamti tako što

Bezočna krađa dogodila se usred bijela dana, u vremenu između 14 i 15 sati, prema svjedočenjima onih koji su obilazili groblje toga dana, kazao nam je član obitelji sahranjene koji je zbog osobnih i dakako opravdanih razloga htio ostati anoniman.

Zbog brzine kojom su "počistili" dva groba sumnja da se ne radi o jednom, već barem dvojici počinitelja koji nisu došli iz daleka. Dosad takav događaj bezobzirne krađe ne pamte u Tinjanu i okolici. Bilo je kažu sugovornici, dosta godina unazad, slučajeva da su nestajale kamene vaze, lampioni ili slično, ali da se netko usudi usred dana na ovako niski potez, to još mještani općine pršuta nisu doživjeli.

- To je sramota za onog koji je to napravio, to nije ljudski dostojanstveno ni prema pokojnicima ni njihovoj rodbini, kaže sugovornik dodajući da slučaj nisu prijavili policiji, jer vjeruju da ona ima druge prioritete, već je o incidentu obavijestio općinsku komunalnu službu i općinsku upravu. Od njih je saznao da se uobičajeno, nakon mjesec dana nakon sprovoda (po ljeti kraće, po zimi duže) komunalci traže odobrenje rodbine pokojnika kako bi uklonili vijence u prikladan kontejner. No, to se ovoga puta nije zbilo.

Krađa zbog daljnje preprodaje

Budući da se ne radi o tipičnom slučaju vandalizma na groblju sumnja se da je krajnji cilj počinitelja bio ukradene vijence, ikebane i bukete preprodati.

Cvijeće je zbog niskih zimskih temperatura još uvijek relativno svježe, pa se može nanovo upotrijebiti kada se skinu posvete sa samog posljednjeg pozdrava. Vrlo grubom računicom došli smo do svote da je kupovna cijena cvijeća na dvama grobovima bila oko deset tisuća kuna, dok na tržištu lopovi za isto mogu dobiti 20-ak posto cijene.

Premda se ne radi toliko o materijalnoj šteti za samu obitelj pokojnika, pogođeno je samo dostojanstvo sprovoda, pa se takav sramotni čin uistinu ne može opravdati. Jer i u ovom vremenu ekonomske krize barem se pokojnike i njihovu tugujuću obitelj u teškom trenutku smrti bližnjih mora ostaviti na miru. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter