Uspješna suradnja Ruke šapi i Centra za inkluziju

Volonteri udruge Ruka šapi s grupom iz Centra za inkluziju i psima
Volonteri udruge Ruka šapi s grupom iz Centra za inkluziju i psima

Zorko, Alen, Tomislav, Emin i Miranda članovi su pulskog Centra za inkluziju i podršku u zajednici koji već nekoliko mjeseci dolaze u goste Udruzi za zaštitu životinja Ruka šapi da bi se brinuli u napuštenim psima. Šeću ih, igraju se s njima, uče ih kako šetati s povocem. Kako doznajemo od volontera ove udruge, Kristine i Grge, suradnja je započela je krajem studenog prošle godine kada je dogovoreno da njihovi štićenici triput tjedno dolaze u jedno mjesto u okolici Pule da bi se brinuli o napuštenim psima.

Druženje dobro dođe i jednima i drugima - i dok socijalizirani psi lakše pronalaze svoju novu obitelj, korisnicima Centra ovo je prilika da se integriraju u društvo i budu korisni. Vrijeme im prolazi brže, nije im dosadno i, kako su nam rekli, svaki ih dolazak veseli.

Kako pojašnjavaju volonteri, korisnici nikada s psima nisu sami, već ih u druženju nadziru volonteri udruge i voditelj koji dolazi s njima. Svaki put dolazi druga grupa.

- Super reagiraju, i jedni i drugi i izvrsno se slažu, kako vrijeme prolazi, sve bolje. Već je svaki od njih i pronašao psa po svojoj mjeri, svoga ljubimca, kaže nam volonterka Kristina Zelenika te dodaje da ih psi nanjuše i kilometrima prije te radosno mašući repovima očekuju njihov dolazak. Veli da korisnici Centra svoje obveze prihvaćaju ozbiljno i odgovorno te ne odustaju od dolazaka ni kada je vrijeme loše.

Potrebne donacije i privremeni udomitelji

Udruga Ruka šapi i dalje nema službeni azil pa napuštene pse i mace nemaju više gdje primati. Stoga stalno tragaju, kako vele, za privremenim obiteljima koje bi ih prihvatile do trajnog udomljenja. Trenutno se brinu o 60-ak pasa i maca. Inače, kontakt za udomljavanje je 091/5048630. Uvijek su potrebne i donacije poput hrane, ampula ili povodaca, a to se može dogovoriti pozivom na broj telefona 099/670 8275. Račun Udruge za uplate donacija je HR3524840081105307250. (B. PETROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter