Uskrs inspiracija za predivne dekoracije

(S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)
(S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

Predstojeći uskrsni blagdani, bili su proteklih mjeseci najveća inspiracija u stvaralaštvu vrijednih polaznica kreativne radionice i igraonice za odrasle koja djeluje pri udruzi More, pod vodstvom Julije Kocijančić. 
 
Pod motom "Mašta može svašta" vrijedne ruke kod Julije se okupljaju i stvaraju već deset godina. Izrađenim dekorativnim uradcima tako obilježavaju blagdane, godišnja doba, ali i druge njima važne događaje. Inspiraciju za to često pronalaze u prirodi, baš kao i materijale koje koriste pri radu.
 
- Kod nas je sve iz prirode, no vrlo često glavninu materijala koje koristimo u našem stvaralaštvu zapravo su pravi otpaci. Treba ga samo znati prepoznati, dodati malo mašte i eto zanimljive dekoracije. Tako u "kupovinu" mi najčešće krećemo vikendom kada, šećući po šumama ili uz more, sakupljamo naplavine, grane, šišarke, cvijetove, travu… Kupujemo zaista samo ono najnužnije, poput ljepila i boja, skromno kaže vrijedna kreativka Julija.
 
U njenoj se radionici, a kako sama voli reći - muljaonici, često uz umirovljenice i žene različitih profesionalnih profila, okupljaju odgajateljice ili učiteljice iz vrtića i škola koje potom svoja novostečena znanja i umijeća primjenjuju u radu s djecom. Odnose im i svoje gotove uratke, koji redovno oduševljavaju djecu, ali i njihove roditelje.
 
Upravo je takvo oduševljenje i nas preplavilo prilikom posjeta ovim vrijednim kreativkama. Usredotočene na rad, zatekli smo Vilmu, Irenu, Adrianu i Reginu pri finalnim izradama uskrsnih detalja, poput zečeva, jaja, kućica, vjenčića koje su trenu nastajale od malo spužve, najlon čarape, jute, trstike, no za pojedine dekoracije korišten je i popcorn, kartonski podlošci te slični otpadni materijali. Posebno zanimljive bile su nam ptičice - od mokrog i ocijeđenog oblikovanog novinskog papira. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)
 
VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

Podijeli: Facebook Twiter