Uskoro u Puli tečaj kineskog jezika za građane

Zhen Zhou, lektorica kineskog jezika
Zhen Zhou, lektorica kineskog jezika

Nakon otvaranja preddiplomskog studija japanskog jezika i kulture, prvog u Hrvatskoj s dopusnicom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli početkom ovog tjedna održan je i prvi sat kineskog jezika za studente. Predavanja drži Zhen Zhou, lektorica kineskog jezika upravo pristigla iz Kine, čiji boravak i rad u Puli zajednički sufinanciraju Konfucijev institut u suradnji s kineskim veleposlanstvom u Zagrebu te pulsko sveučilište.

Zhen Zhou ovdje je u statusu gostujuće lektorice i ima ugovor na dvije godine. Predaje izborni predmet kineski jezik I, a u drugom semestru slijedi viši stupanj učenja, kineski jezik II.

- Iako kasnimo s tim kolegijem, jer smo čekali profesoricu iz Kine i akademska se godina već zahuktala, studenti se pomalo priključuju. Kao izborni predmet kineski jezik mogu pohađati studenti sa svih studijskih programa i odjela u sklopu Sveučilišta, pa i studenti Fakulteta ekonomije i turizma. Izborni kineski jezik može se kombinirati sa svim studijskim programima i nosi tri ECTS-a, kaže dr. sc. Lina Pliško, profesorica na pulskoj kroatistici.

Na fakultetu uskoro pokreću i tečaj kineskog jezika za građane, a namjeravaju uključiti i zainteresirane učenike viših razreda srednjih škola. Knjige i udžbenici očekuju se preko Konfucijevog instituta i kineskog veleposlanstva, a zanimljivo je da je udžbenik koji je iz Kine donijela lektorica Zhen Zhou i koji koristi u nastavi - na kineskom i hrvatskom jeziku!

Još i ovo: dok pulske studente uče kineskom i japanskom, lektori s Dalekog istoka na kroatistici pohađaju tečaj hrvatskog jezika za strance. (D. PALIBRK, snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter