Uskoro u pogonu prva solarna elektrana u Istri

U Kanfanaru je instalirano više od 4.200 fotonaponskih modula
U Kanfanaru je instalirano više od 4.200 fotonaponskih modula

Pri kraju je izgradnja solarne elektrane uz županijsku cestu na ulazu u Kanfanar. Slijedi tehnički pregled koncem siječnja te uređenje okoliša, a svečano otvorenje očekuje se u veljači. Kroz impozantnu elektranu proveo nas je Ivan Kuterovac, tehničar za podršku obnovljivih izvora iz tvrtke Petrokov.

Elektrana se prostire na 21 tisuću četvornih metara, najveća je u Hrvatskoj i prva u Istri. Radovi su počeli u kolovozu lani, a nakon puštanja u rad strujom će opskrbljivati 350 kućanstava. Proizvodit će 1,2 milijuna kWh energije godišnje putem više od 4.000 fotonaponskih modula tvrtke Sharp.

Investitor je tvrtka Sunčane elektrane Petrokov iz Zagreba, na čelu s Krunoslavom Petrokovim, a u izgradnju je uloženo dva milijuna eura. Iako specijalizirana za ugradnju grijanja i plinskih instalacija te sanitarne opreme u domove, tvrtka Petrokov je prije nekoliko godina odlučila investirati u obnovljive izvore energije.

Petrokov u Kanfanaru planira investirati još 1,5 milijuna eura u solarnu elektranu iste veličine i snage, i to na zemljištu odmah do već izgrađene. Za to je u pripremi potrebna dokumentacija te se početak radova očekuje u ožujku.

Izvoditelj projekta je tvrtka Soltech iz Zagreba, a projekt i nadzor potpisuje tvrtka San Polo iz Rovinja.

- Tvrtka Soltech već je 25 godina specijalizirana za projektiranje, konzalting i izvođenje solarnih termičkih, solarnih fotonaponskih elektrana te kogeneracija postrojenja za proizvodnju električne energije iz šumske biomase, i izazov nam je bio napraviti prvu solarnu fotonaponsku elektranu od 1MWp u Hrvatskoj, ističe Zlatko Bukovac, direktor Soltecha.

Po ugovoru s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE), tvrtka će HEP-u isporučivati struju idućih 12 godina. Ugovor o otkupu energije sklopljen je s HEP-om po starom tarifnom sustavu pa će je Petrokov 12 godina prodavati po povlaštenoj cijeni. Investitor očekuje da će se investicija isplatiti za osam do deset godina, a nakon isteka ugovora struju će moći prodavati na slobodnom tržištu. Investitor će nakon tih 12 godina i dalje proizvoditi struju jer je životni vijek elektrane, kako saznajemo od Bukovca, više od 25 godina.

Spajanje na HEP-ov sustav košta 300 tisuća eura, što Bukovac smatra previsokom cijenom.

- U ostalim zemljama članicama EU-a manja je naknada za priključenje, što stimulira i veći broj priključaka, kaže Bukovac.

- Razvoj obnovljivih izvora energije je svakako pravac u kojem se Općina Kanfanar želi razvijati. S obzirom da se na našem području sada nalazi najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, Općina je sada prepoznatljiva i po nečemu inovativnom, a iz tih ćemo razloga budućim investitorima olakšati ulaganja, rekao je Sandro Jurman, kanfanarski načelnik. (piše M. MEDIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter