Uredno plaća HRT pretplatu, a već tri puta ovršen

(M.SARDELIN)
(M.SARDELIN)

Nesvakidašnji slučaj iz Umaga. U vrijeme kada ljudi grcaju u problemima i na kućne adrese redovno stižu ovrhe radi raznih dugovanja i neplaćanja, u Umagu ima slučaj gdje je pretplatnik HRT-a dobio, ne jednu, već tri ovrhe zbog neplaćene pretplate, a da im već dugi niz godina sve račune plaća! Radi se o Branislavu Stjepanoviću koji još pokušava dokučiti zašto ga HRT tuži kada ima sve uplatnice. Vrlo vjerojatno se radi o nesporazumu koji je prije eskaliranja u sudske tužbe mogao biti riješen ljudski, na miran način.

- Hrvatska radio televizija bi trebala cijeniti osobu koja joj plaća godišnju pretplatu u cijelosti, i to čak unaprijed, kazao nam je Branislav Stjepanović iz Umaga, razočaran postupcima državne medijske kuće prema njemu.

Neplaćeni stari računi

Protiv Stjepanovića su pokrenuta ukupno tri ovršna postupka za prisilnu naplatu potraživanja. Stjepanović se već par godina nalazi u vrtlogu problema radi računa za pretplatu pristojbe HRT-u. Naime, on već petnaest godina pretplatu plaća unaprijed i to u cijelosti. Primjerice, za slijedeću 2015. godinu je u cijelosti platio već u ožujku ove godine, za što uredno ima uplatnice, a uplatnice ima i za protekle godine koje je plaćao unaprijed. Nakon što je dobio ovrhu za dugovanje iz 2008. godine od stotinjak kuna, s objašnjenjem da nije platio pretplatu za par mjeseci, pokušao je od HRT-a dobiti objašnjenja kako je to uopće moguće.

No, na njegovu adresu su počela stizati pisma odvjetničkog ureda iz Zagreba sa znatno uvećanim iznosom. Slučaj se razvukao u ovršnom postupku na bujskom sudu, a čekaju ga još dva "neriješena" slučaja. Nama je za svako razdoblje koje ga HRT tereti pokazao uplatnicu o urednom plaćanju.

- Moji problemi su počeli 2008. godine kada me HRT počeo teretiti da nisam platio račune za par mjeseci. Pošaljem im kopiju uplatnice u Zagreb na kojima se vidi da sam uplatio za cijelu 2008. godinu, no odgovor sam dobio od javnobilježničkog ureda da ipak trebam uplatiti iznos, jer da su mi ostali neplaćeni neki stari računi. Ostao sam šokiran jer uredno plaćam pretplatu. Protekli mjesec su mi na račun tih par mjeseci s tekućeg računa skinuli 1.040 kuna.

HRT pokrenuo tri postupka

Očito da moje pritužbe i poslane uplatnice nisu uzeli u obzir. Naime, svake godine plaćam račune za onu slijedeću iz nekoliko razloga. Srčani sam bolesnik te bolest može uvijek nastupiti, a ne želim kćerki ostavljati nikakve dugove i repove. Iz tih razloga plaćam unaprijed, kaže nam Stjepanović.

 Potražili smo odgovor od Hrvatske radio televizije koji su nam odgovorili da su u slučaju Branislava Stjepanovića pokrenuta tri ovršna postupka, od čega je jedan plaćen u cijelosti, a dva su još u redoslijedu naplate. Ova dva otvorena slučaja se odnose na razdoblje od siječnja do lipnja 2005. godine, te za razdoblje od rujna do prosinca 2012. godine za koji je plaćen djelomično u iznosu od 80 kuna. Ovaj zatvoreni slučaj se, prema riječima Stjepanovića, odnosi na par mjeseci iz 2008. godine kada mu je naplaćeno 1.040 kuna.

Radi detaljne potvrde zatražili smo od Stjepanovića da nam posebno izvuče te dvije sporne godine, 2005. i 2012. Prema uplatnicama kojima posjeduje stoji da je uredno platio, i to po njegovom načinu plaćanja - unaprijed. Za 2005. godinu, odnosno svih 12 mjeseci, je platio iznos od 708 kuna u FINI, 28. srpnja 2004. godine. Za dio koji ga terete u 2012. godini, Stjepanović nam je dao na uvid dvije uplatnica. (Mateo SARDELIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter