Uređenje zapuštenih dijelova grada europskim novcem

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš nedavno je istaknula, na otvaranju konferencije "Urbact III program suradnje" da će Hrvatskoj od veljače biti na raspolaganju blizu 100 milijuna eura za razvoj gradova. To su sredstva iz EU-ovog programa suradnje za održivi urbani razvoj Urbact, a Hrvatska će ih moći koristiti kroz iduće dvije godine. Mrak Taritaš je ocijenila Urbact izuzetno značajnim programom jer su gradovi i dosad bili pokretači razvoja, a to će biti i u budućnosti.

Uključivanje u gradsko tkivo

Sredstva bi se iskoristila, napomenula je ministrica, primjerice, tamo gdje je bila industrija koja je zbog krize ili nekog drugog razloga preseljena na neku drugu lokaciju, razvoju upravo takvih zapuštenih dijelova grada i njihovu uključivanju u gradsko tkivo. Budući da je Hrvatska članica EU-a, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja postaje partner i nositelj svih programa iz Urbacta, stoga je na konferenciju pozvalo predstavnike hrvatskih gradova, kako bi vidjeli iskustva nekih europskih gradova koji su to koristili i čija iskustva su dobro došla.

"Potpisali smo partnerski sporazum, sve bi trebalo biti gotovo do kraja godine, tako da bi u veljači trebala biti osigurana prva sredstva za projektnu dokumentaciju i određene aktivnosti", rekla je Mrak Taritaš, navodeći da svjetska iskustva govore da je najbolje kombinirati stanovanje s poslovnom, društvenom i javnom namjenom, jer to gradu omogućuje novi život.

Upravo je stoga Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, u suradnji s programom URBACT III, početkom tjedna organiziralo nacionalnu konferenciju na kojoj su sudjelovali predstavnici Grada Pule iz Upravnog odjela za prostorno uređenje te Odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i europske politike. Nacionalna konferencija o programu URBACT III, organizirana je upravo s ciljem pružanja korisnih informacija potencijalnim prijaviteljima na program europske međuregionalne suradnje, koji je namijenjen svim europskim gradovima koji žele izraditi i uspješno provoditi svoje strategije održivog urbanog razvoja i odgovarajuće akcijske planove.

Prvi pozivi u veljači

- Prvi pozivi za natječaje bit će otvoreni u veljači i ožujku 2015. godine, a sukladno parametrima natječaja i potrebama grada bit će donesena odluka što će se prijaviti, tek su napomenuli iz Grada ne otkrivajući koji dio grada, ili projekt, namjeravaju kandidirati ministarstvu.

URBACT III je program europske međuregionalne suradnje koji je namijenjen svim europskim gradovima koji žele izraditi i uspješno provoditi svoje strategije održivog urbanog razvoja i odgovarajuće akcijske planove. URBACT III ne osigurava sredstava za infrastrukturne investicije kao što su primjerice izgradnja gradskih prometnica, već podržava mjere za kreatore javnih politika, izgradnju kapaciteta za upravljanje gradovima, edukaciju građana i podizanje svijesti, i slično. U programu sudjeluje 28 država članica EU i dvije države partneri, Norveška i Švicarska. "Mreže za provedbu" kao glavne korisnike imaju gradove koji žele provoditi svoje integrirane strategije i akcijske planove održivog urbanog razvoja, a za koje imaju pripremljena financijska sredstva. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter