Uređenje štinjanskog Šaliža u ovoj godini

Fontička ulica (Milivoj MIJOŠEK)
Fontička ulica (Milivoj MIJOŠEK)

Na proljeće ove godine, nakon provedenog javnog natječaja, Grad Pula je odabrao najpovoljnijeg izvođača u projektima rekonstrukcija ulica De Villeovog uspona, Sv. Margareta, odnosno Šaliž u Štinjanu, te Fontičke ulice. Izvođenje radova povjereno je tvrtci TGT-Adriatik d.o.o. iz Pule, čija je ponuda od četiri milijuna kuna uključujući PDV, te jamstveni rok od 20 godina bila povoljnija od ponude pulske tvrtke Cesta koja je odrađivanje posla nudila za milijun kuna više, odnosno 5,1 milijun kuna s PDV-om. Za sve tri ulice radovi su bili predviđeni u ovoj godini, a rekonstrukcije su se najavljivale od rujna, odnosno nakon turističke sezone.

Uređenje nakon tri desetljeća

Međutim, nakon upita kada se namjerava krenuti u realizaciju ovih projekata iz Grada Pule stigao je odgovor u kojem se navodi da će u ovoj godini započeti jedino rekonstrukcija štinjanskog Šaliža, koji bi, nakon gotovo tri desetljeća, trebao bi dočekati popločavanje. Ovo uređenje nastavlja se na već započeto kojim je, svojevremeno, centar naselja zbog izgradnje vodovodne mreže daleke 1986. godine raskopan i kamen nikad nije vraćen u prvobitno stanje. U međuvremenu su kamene ploče nestale, a ulica je (pre)kopana još nekoliko puta.

"U sklopu Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2015. godinu, a po dovršetku rekonstrukcije vodovodne mreže, te izrade nedostajućih kanalizacijskih priključaka, započet će radovi na rekonstrukciji Ulice Sv. Margerite (Šaliž) u Štinjanu. Na predmetnoj lokaciji izvest će se radovi obnove i nadopune nedostajućih dijelova kamenog opločenja. Vrijednost radova iznosi 1,6 milijuna kuna (s PDV-om,) s rokom izvođenja od 150 kalendarskih dana.", odgovorili su nam iz Odsjeka za informiranje Grada Pule.

Iz gradske uprave nadalje pojašnjavaju da će se rekonstukcija De Villeovog uspona, u kojoj će se, osim opločenja, izvesti rekonstrukcija postojeće infrastrukture vodovodne i plinske mreže, odvodnje oborinskih i sanitarnih voda, kabliranje elektroenergetske mreže, te rekonstrukcija i proširenje javne rasvjete, planirati u slijedećoj godini, a dinamika izvođenja ovisiti će od raspoloživih financijskih sredstava. Pritom navode i da je projekt rekonstrukcije Fontičke ulice u strogoj pješačkoj zoni centra grada također prebačen za sljedeću godinu.

- Uređenju Fontičke ulice također se planira pristupiti tijekom slijedeće godine. Po projektnom rješenju predviđa se rušenje i odstranjivanje asfaltnih slojeva i rubnjaka postojeće kolničke konstrukcije te uklanjanje dijela postojećeg kamenog popločenja sadržanog uz rub zgrada kao i rekonstrukcija pješačke kolne površine te izvedba kamenog opločenja po uzoru na Flanatičku ulicu. Na ovoj lokaciji, kao i na ostalima, izvršit će se rekonstrukcija kompletne infrastrukture. Projekt rekonstrukcije De Villeovog uspona, u trajanju 135 kalendarskih dana, iznosi milijun kuna (s PDV-om), dok je za rekonstrukciju Fontičke ulice, u trajanju od 120 kalendarskih dana, predviđeno 1,34 milijuna kuna (s PDV-om), kažu iz Grada Pule.

No, na naše pitanje zašto je projekt koji je bio predviđen u ovoj godini prebačen za sljedeću godinu, pogotovo s obzirom da se radi o pješačkoj zoni kojom se tržnica spaja s centrom grada, te bi bilo poželjno da se izvede kada je turistička sezona okončana da proljeće dočeka realiziran, iz Grada odgovaraju da će projekt započeti u siječnju 2016. godine, odmah nakon blagdana kako bi se od Božića do Sveta omogućio normalan rad ugostitelja u toj zoni.

Propali "odvojak" Flanatičke

Valja podsjetiti i da je, nakon što je prije dvadesetak godina rekonstruirana Flanatička ulica, njen "odvojak" Fontička ulica ostavljena da propada pa je danas poprilično uništena. Stoga ovaj glavni pješački koridor prema tržnici vapi za obnovom. Za lokaciju gdje je smješten DM, T-com i ugostiteljski objekt Hum već je prije dvije godine izrađen projekt uređenja koji obuhvaća popločavanje i zamjenu pripadajuće komunalne infrastrukture, te zamjenu uništenih nogostupa i zatvaranje već otvorenih rupa u asfaltu. Fontička ulica se namjerava popločati kamenim pločama po uzoru na Flanatičku. Iz prvobitnog projekta uređenja uklonjen je predviđen drvored, ali i urbana oprema koja je trebala biti na početku i kraju ulice. Ove su promjene uvedene na zahtjev MUP-a koji je tražio nesmetan prolaz interventnim vozilima.

Preobrazba De Villeovog uspona

Oživljavanjem De Villeovog uspona započela je revitalizacija pulskih uspona na Kaštel. Projektom rekonstrukcije uspon će doživjet fizičku preobrazbu: nove kamene ploče, vaze, klupe i rukohvat tek je dio od planiranog uređenja, a za vjerovati je da će na tom potezu, jednog od najljepših pulskih uspona na Kaštel, u budućnosti biti otvoreno nekoliko galerijskih prostora. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter