Uređenje rive ide polako, ali se na tome ipak radi

Pulska riva trebala bi oživjeti novim sadržajima (Neven LAZAREVIĆ)
Pulska riva trebala bi oživjeti novim sadržajima (Neven LAZAREVIĆ)

U nedavnom razgovoru za naš list gradonačelnik Boris Miletić nije se složio s konstatacijom da se već dugo najavljuje uređenje pulske rive kao pokretač razvoja tog dijela grada, a ništa se ne radi. Obrazložio je projekt uređenja rive kao dugotrajan proces, ali je prethodno trebalo izgraditi i obalni kolektor da se Pulski zaljev više ne bi zagađivao. Usto je naveo da je Grad Pula, u sklopu EU projekta PUT-UP Istre, dobio sredstva kojima će se izraditi idejni projekt uređenja rive, a koji će biti osnova za sve buduće aktivnosti.

Prva aktivnost - idejni projekt

Valja ponoviti da je još 2011. godine na arhitektonskom natječaju izrađen i odabran idejni projekt uređenja rive izrađivača Studija BF iz Zagreba. Isti je studio izradio i UPU Rive, koji je i prezentiran prošle godine. Stoga je još 2015. godine Zavod za prostorno planiranje Istarske županije kroz projekt PUT-UP Istre dodijelio Puli bespovratna sredstva za pokrivanje troškova oko aktivnosti vezanih uz izradu idejnog projekta uređenja gradske rive. Tada je rečeno da se najveći dio tog iznosa ili 85 tisuća eura, namjerava utrošiti na izradu idejnog projekta.

"U sklopu projekta PUT-UP Istre, kojeg je nositelj bio Zavod za prostorno uređenje Istarske županije, i u kojem su, pored Grada Pule, partneri bili i Mestna občina Koper, Regionalni razvojni centar Koper i Univerza u Ljubljani te Grad Buzet, Grad Pula je za glavnu aktivnost imao izradu idejnog projekta uređenja rive čije se rješenje temelji na konceptu provedenog urbanističkog natječaja. Idejni projekt koji je financiran u sklopu ove prekogranične suradnje, detaljnije razrađuje jedan od segmenata cjelovitog poteza gradske Rive, točnije potez od ulaska na Uljanik-otok do Riječkog gata te on, pored izrade urbanističkog plana, predstavlja prvu aktivnost koja vodi k samoj realizaciji i može poslužiti kao podloga za daljnje kandidiranje realizacije uređenja na europske fondove", pojašnjavaju iz Grada Pule.

Iz gradske uprave podsjećaju da je u posljednjih nekoliko godina provedeno niz aktivnosti kojima je cilj reaktivirati rivu uvođenjem novih sadržaja. Između ostalog, iz Grada navode provođenje postupka komunikacije s potencijalnim korisnicima prostora, proveden urbanistički natječaj da bi se dobio najbolji urbanistički (razvojni) koncept te izrada urbanističkog plana koja je u završnoj fazi izrade.

Širenje za najviše 16 metara

"Navedene aktivnosti financirane su iz proračuna Grada Pule, no paralelno su praćeni i ostali mogući izvori financiranja koji bi mogli doprinijeti bržoj realizaciji zamišljenog koncepta. U tom smislu u sklopu projekta PUT-UP Istre odobreno je Gradu Puli 113.236,96 eura koji su korišteni za izradu idejnog projekta uređenja rive, elaborat zaštite okoliša, nabavu specijaliziranog softvera (Arc GIS mrežne licence) i edukaciju za njegovo korištenje te ostale administrativne troškove za provedbu aktivnosti. Iz svega toga razvidno je da Grad Pula kontinuirano provodi aktivnosti koje imaju za cilj realizaciju zacrtanih programskih smjernica uređenja rive kao osobito vrijednog gradskog područja kojeg su prostorna raspoloživost i namjena od osobite važnosti za razvoj grada", zaključuju iz gradske uprave.

Izrađivač idejnog rješenja i UPU-a Riva, arhitekt Zoran Boševski iz zagrebačkog Studija BF, prilikom obrazlaganja rješenja i prostornog plana naveo je, primjerice, da je šetnica duž rive predviđena od Uljanika do Vele Drage, s time da bi se sadašnja riva maksimalno širila za 16 metara, odnosno, sa sadašnjih 23 na maksimalno 39 metara i to kod zgrade Admiraliteta, pri čemu bi industrijska pruga (koja se više ne koristi) ostala na rivi, dok bi se ribarska zona realizirala u Uvali Zonka. Pritom je Boševski istaknuo da je cilj realizirati zone prema namjenama, riješiti prometnu i infrastrukturnu problematiku te definiranje grada prema moru, odnosno stvaranje urbanog identiteta. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter