Uravić: Mi ulažemo da bi sutra koristio netko drugi

Općinski vijećnici Kršana
Općinski vijećnici Kršana

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kršana vijećnicima je prezentirana idejna studija lokacije te izgradnje Doma za starije i nemoćne na području općine. Studiju je ispred izrađivača, tvrtke PMC iz Rijeke prezentirao Miran Cofek. Upoznao je vijećnike s namjerama kako bi se dom gradio u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom te se idejnim rješenjem predviđa gradnja u naselju Šušnjevica.

Dom za 50-ak korisnika

Dom bi imao kapacitet od 39 smještajnih jedinica (30 jednokrevetnih i 19 dvokrevetnih soba), primao bi pedesetak korisnika i zapošljavao 29 djelatnika. Cijena izgradnje iznosila bi 12 milijuna kuna, a financiralo bi se zaduživanjem od 5,6 milijuna te ostalo iz proračunskih sredstava općine.

Cofek je u prezentaciji naveo kako postoje tri načina poslovanja doma. Jedan je da se u njega prima samo osobe s područja općine, drugi da se prima s područja cijele Hrvatske, a treći da se, uz prve dvije skupine, primaju korisnici i iz susjednih zemalja. Cijena boravka za domicilno stanovništvo iznosila bi 3.700 kuna mjesečno, a za ostale korisnike rasla bi sve do sedam tisuća kuna. Ako bi se uspjelo u namjeri da se dom popuni, sa sve tri kategorije korisnika, tada bi bio samoodrživ te čak poslovao s dobitkom. Ukoliko bi korisnici bili isključivo s područja općine, koji bi plaćali najmanju cijenu boravka, tada bi ostatak poslovanja morala pokrivati općina, s više od milijun kuna godišnje.

Vijećnik Silvano Uravić (SDP) je u raspravi nakon prezentacije rekao kako mu nije jasno zašto bi općina ulagala u nešto što bi na kraju koristile osobe s područja cijele Hrvatske i inozemstva. "Nije mi tu jasna nikakva računica, mi ulažemo da bi to sutra koristio netko drugi", rekao je Uravić. Na istom tragu bio je i vijećnik Slavko Rabar (HSU) koji je rekao da se iz prezentacije vidi kako se dom gradi na bazi ekonomije a ne potreba starijih s područja općine. "Moramo se odlučiti da li želimo zarađivati na smještaju starih i nemoćnih u dom ili pomoći našem stanovništvu u nemoći i starosti", rekao je. S obzirom da je to bila samo idejna studija, vijećnici su se složili da će o tome višekratno raspravljati, do donošenja konačne odluke.

Uređenje marine i Jurasi

Na Vijeću su jednoglasno izglasane odluke o donošenju urbanističkih planova uređenja (UPU), suhe marine u Plominu te uređenju naselja Jurasi. Vijećnici su izglasali i Odluku o pristupanju Općine Kršan u članstvo Udruga općina Hrvatske. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter