Upitna sudbina stotinjak projekata na području grada Vodnjana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Bojimo se što će biti s Gradom Vodnjanom i svim ostalim gradovima i općinama u Hrvatskoj, ako sudovi budu tumačili da je državno svako poljoprivredno zemljište koje se nalazi unutar građevinskog područja, ako na njemu nije ništa izgrađeno". Iznio je to gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak. Kazao je da ukoliko se ta nepravomoćna sudska odluka potvrdi u pravomoćnoj presudi pita se na kakvu pravnu sigurnost mogu računati ulagači i građani koji su od gradova i općina kupili takvo neizgrađeno građevinsko zemljište, a sada sudovi tumače da je u vlasništvu države to poljoprivredno zemljište iako se nalazi unutar građevinskog područja. 

Hoće li morati ponovno platiti?

- Hoće li svi oni kupci građevinskog zemljišta, koji su izgradili kuće ili trgovačke centre, morati državi ponovno platiti to isto zemljište ili će država tražiti da joj novac uplate Gradovi i Općine koji su zemljište prodali. Što je sa strancima koji su kupili građevinsko zemljište, a sud sada tumači da je to poljoprivredno zemljište? Znamo da strani državljani ne mogu biti vlasnici poljoprivrednog zemljišta pa se pitamo hoće li se strancima oduzeti građevinsko zemljište. Pravomoćnost takve presude bi za Gradove i Općine značila bankrot jer su novac od te prodaje već namjenski uloženi u komunalno opremanje naselja i to gradnjom groblja, kanalizacija, prometnica i drugih infrastrukturnih investicija, zabrinuto je iznio gradonačelnik Vodnjana. Na pitanje novinara jesu li i drugi (grado)načelnici dobili iste presude odgovorio je da njemu to nije poznato ta smatra da je presedan na sudu donesen u slučaju zemljišta na području Grada Vodnjana.

- Država je protiv Grada Vodnjana podigla tužbu radi utvrđivanja prava vlasništva na građevinskom zemljištu čiji je korisnik bila Puljanka. No, u drugoj polovici siječnja dobili smo nepravomoćnu presudu Trgovačkog suda iz Pazina, a koji su temeljem tumačenja Visokog trgovačkog suda iz Zagreba, promijenili sudsko tumačenje Zakon o poljoprivrednom zemljištu iz 1991. godine, odnosno utvrdili da je poljoprivredno (i državno) svako neizgrađeno zemljište bez obzira nalazi li se u građevinskom području, pojasnio je Vitasović. Novinarima je rekao da su se žalili na takvu presudu, ali da sumnja da će Visoki trgovački sud u Zagrebu donijeti drugačiju presudu, ako je već Trgovačkom sudu u Pazinu sugerirao kako tumačiti zakon. 

Treba mijenjati Zakon

Unatoč toj presudi Vitasović veli da će Grad Vodnjan nastaviti raspolagati s nekretninama kao do sada, odnosno do pravomoćnosti presude Visokog trgovačkog suda, ali je sada upitna sudbina 100-tinjak projekata na području grada Vodnjana. Zaključivši konferenciju za novinare Vitasović je rekao da postoji rješenje ovog problema, a po njemu to može donijeti Hrvatski sabor.

- Dovoljno je donijeti izmijenjeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu u kojem će se nedvojbeno definirati što je to poljoprivredno, a što građevinsko zemljište kako sudovi ne bi mogli, kao do sada, svatko tumačiti na svoj način, poručio je vodnjanski gradonačelnik. (P. GREGOROVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter