Upitna sudbina dvadesetak radnika

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

S prvim radnim danom u 2015. godini na pulskom trgovačkom centru Merkur osvanula je obavijest da je centar "do daljnjega zatvoren". Kako smo vidjeli, trgovina je zatvorena, ulaz prepriječen paletama, no radnici si u njemu i slažu stvari. Iako nam voditelj centra nije htio službeno davati nikakve informacije jer za to, kako veli, nije ovlašten te nas je uputio na upravu u Zagrebu i sam je naveo kako ga je zatvaranje zateklo te čeka daljnje upute iz metropole.

Podsjetimo, slovenski je trgovački lanac Merkur već neko vrijeme u problemima, a lani se spasio od stečaja kada su banke vjerovnice u zadnji trenutak na sudu dale svoju suglasnost za konverziju dijela potraživanja u vlasničke udjele te tako spasile tvrtku od sigurnog stečaja. Planom sanacije i restrukturiranja Merkur se trebao podijeliti na dvije tvrtke, zdravi dio koji će nastaviti raditi i zadržati dio zaposlenih i na dio koji će otići u stečaj, pisao je tada slovenski poslovni list "Finance" navodeći da se računa da će na razini cijele grupe biti sačuvano 2.000 radnih mjesta od tadašnjih 3.500.

Nekoć jedna od najjačih i najbrže rastućih slovenskih tvrtki dospjela je u teškoće s gospodarskom krizom koja je pogodila njenog najznačajnijeg kupca, građevinsku industriju, a problemi su došli i zbog postupka privatizacije u kojemu je sudjelovao menadžment. Zbog nepravilnosti u privatizaciji tvrtke, pokušaja njenog "tajkunskog" preuzimanja i financijskog iscrpljivanja, kaznu zatvora izdržava i nekadašnji direktor Merkura Bine Kordež, a osuđeno je i više drugih nekadašnjih menadžera tvrtke.

Što će se dogoditi s pulskim Merkurom bit će poznato vrlo skoro. Za sada je jedino sigurno da je sudbina 22 radnika neizvjesna. Inače, osim u Puli, Merkur Hrvatska d.o.o. svoje trgovačke centre, kako piše na stranicama ovog poduzeća, ima i u  Zagrebu, Čakovcu, Zadru i Šibeniku. Svoj su prostor imali i u Rijeci, no on je zbog problema u poslovanju i restrukturiranja također zatvoren i to još 2011. godine, a prostor je i dijelom radnike tada preuzelo austrijsko poduzeće namještaja Kika. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter