Umrežavanjem do unaprjeđenja ruralnog razvoja

Predstavnici Falköpinga u travnju su boravili u Buzetu (G. Č. Š.)
Predstavnici Falköpinga u travnju su boravili u Buzetu (G. Č. Š.)

Švedska općina Falköping bila je domaćin međunarodne konferencije na kojoj su gostovali predstavnici svih osam partnera EU projekta REN- Rural Europe Network iz pet europskih zemalja; Hrvatske, Italije, Švedske, Finske i Španjolske. Buzet i Oprtalj jedini su hrvatski partneri projekta, a na međunarodnoj konferenciji sudjelovali su gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić te predstavnik Oprtlja Petar Vižintin. Buzet je domaćin jedne takve konferencije bio u travnju.

Mala pekara u garaži od 12 kvadrata

- Tijekom trodnevnog boravka u Švedskoj, u sklopu službenog dijela projekta upoznali smo se sa mogućnostima razvoja malih poljoprivredno proizvodnih gospodarstava, prvenstveno baziranih na stočarstvu koje je kod njih jako razvijeno, dakle mesu i mlijeku, ali i ostalim segmentima poljoprivredne proizvodnje poput žitarica, voća i povrća. Posebno me je impresioniralo kako uz one koji se profesionalno bave poljoprivredom, ima jako puno ljudi kojima je to dodatna djelatnost i koji doslovno u svojim garažama razvijaju biznis kao dodatni izvor prihoda pa smo tako imali priliku vidjeti malu pekaru smještenu na samo 12 kvadrata garažnog prostora, također i "garažnu" pivovaru te vrlo male objekte za proizvodnju sira, prenio je svoje utiske gradonačelnik Siniša Žulić.

Buzetski gradonačelnik je boravak u Švedskoj iskoristio za susret sa načelnikom švedske općine Falköping Connyem Anderssonom s kojim je razgovarao o načinu organizacije jedinice lokalne samouprave u Švedskoj. - Vidljivo je da se razvoj Švedske temelji na decentralizaciji, prenio je Žulić koji je također istaknuo da je posebno impresivan odnos prema izbjeglicama i doseljenicima jer postoje posebno organizirani timovi za njihov prihvat i pružanje uvjeta za novi život. Tijekom boravka u Švedskoj dogovoreni su novi oblici suradnje između Buzeta i općine Falköping, prvenstveno na projektima ruralnog razvoja i energetske učinkovitosti.

Proaktivna zajednica sa 35.000 krava

Falköping je proaktivna zajednica sa 32.000 stanovnika koja u suradnji sa gospodarstvom pokušava ići ispred svog vremena. Poput Buzeta to je pretežno ruralno, relativno slabo naseljeno područje sa 37 stanovnika na četvorni kilometar, ali za razliku od Buzeštine, gotovo 70 posto zemlje se obrađuje. U ovom izrazito stočarskom kraju uzgajaju čak 35.000 krava.

Projekt REN- Rural Europe Network ukupno je vrijedan 150 tisuća eura, i nema veću financijsku težinu, ali zato ima višestruki značaj. Odobren je u sklopu programa Europe For Citizens, mjera 1.2. Tematsko umrežavanje gradova i bavi se temama poput smanjenja nezaposlenosti mladih u ruralnim područjima, povećanja konkurentnosti lokalnih poljoprivrednika, primjene novih europskih direktiva na lokalnom nivou, a posebno je zanimljiva mogućnost educiranja mladih o perspektivama u poljoprivredi i ruralnom turizmu. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter