Umjetno Sunce najveći znanstveni projekt današnjice

Otvaranje Festivala znanosti u Zajednici tehničke kulture (D. ŠTIFANIĆ)
Otvaranje Festivala znanosti u Zajednici tehničke kulture (D. ŠTIFANIĆ)

U Zajednici tehničke kulture jučer je održana svečanost u povodu otvaranja 13. Festivala znanosti. Festival će trajati do 25. travnja, a održava se u čak 18 hrvatskih gradova. Ovogodišnja tema festivala je Sunce. Pulski festival otvorio je poznati akademik Vladimir Paar predavanjem "Sunce - zvijezda i njezin utjecaj na Zemlju". Svečanosti i Paarovom predavanju su, uz mnoštvo učenika pulskih srednjih škola, prisustvovali i predstavnici Grada Pule i Istarske županije te Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Sjećanje na Fausta Vrančića

Predsjednik HZTK-a Ante Markotić istaknuo je jučer da zajednica, kao najveća civilna udruga u Hrvatskoj, na svim razinama bilježi sjajne rezultate, i istaknuo pritom da 13. Festival znanosti nije samo posvećen Suncu, već i Faustu Vrančiću.

- Sretni smo zbog održavanja festivala koji je od iznimne važnosti. Značaj mu je jer znanost želi približiti široj javnosti, posebno mladima, rekla je zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko.

Domaćin i organizator festivala, predsjednik pulske Zajednice tehničke kulture Anton Pletikos rekao je, između ostalog, da je zadovoljan što festival svake godine raste te da će idući biti veći, jači i bolji. Pročelnica za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović navela je da se Pula i ove godine uključila kao pokrovitelj te da se nada da će festival posijati klice i da će mlade potaknuti na bavljenje znanošću.

Projekti koji će izmijeniti svijet

Nakon svečanosti otvorenja, kako je i najavljeno, akademik Paar je održao predavanje "Sunce-zvijezda i njezin utjecaj na Zemlji". U nizu pojašnjenja kako Sunce utječe na svakodnevni život, što se događa u unutrašnjosti i središtu Sunca, Paar je istaknuo da je najveći znanstveni projekt sadašnjice pokušaj izgradnje umjetnog Sunca. Rekao je među ostalim da bi uspjeh tog projekta uvelike izmijenio cijeli svijet, od korištenja i iskorištavanja energije do sadašnjih negativnih utjecaja na okoliš, odnosno ti bi se negativni utjecaji smanjili na gotovo zanemarivu mjeru.

U cjelokupnom festivalskom programu, podsjetimo, sudjeluju brojni vrtići i osnovne škole koji su se u obilježavanje festivala uključili brojnim izložbama, radionicama i predavanjima po školama. Uključile su se i pulske Gimnazija, Ekonomska i Tehnička škola te Sveučilište Jurja Dobrile, Sveučilišna knjižnica, Astronomsko društvo "Istra", Centar za tehničke aktivnosti Veruda te Centar za istraživanje mora iz Rovinja.

Danas predavanje Korada Korlevića

Osim niza izložbi i radionica u pulskim školama i vrtićima, danas će se u 12 sati u Zajednici tehničke kulture održati predavanje Korada Korlevića "Svemirska klima - sva lica svjetlosti", a od 16.30 do 18 sati u Centru za tehničke aktivnosti Veruda održat će se "Mala škola čiste energije" pod vodstvom Jasne Verk i Davora Marčete.  (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter