Umjesto velikog zahvata - krpanje ionako derutnog asfalta

Neugledno krpanje jedne od najfrekventnijih gradskih ulica
Neugledno krpanje jedne od najfrekventnijih gradskih ulica

Uistinu je nevjerojatna u nedjelju navečer započeta sanacija Ulice 43. istarske divizije koja spaja Šijanu i Puntu. Umjesto da se asfaltni zastor jedne od najderutnijih prometnica kvalitetno sanira u cijeloj širini i konačno "izravna" prometnica, odrađeni posao sugerira da "jaše krpa zakrpu" pa će stanje biti još i gore. Tako će umjesto rupa sada biti "izbočenja", a kada se s vremenom asfaltni sloj slegne uslijed frekventnog prometa ponovno će ova prometnica biti puna udubljenja.

Veliki radovi odvijat će se u fazama

Prema najavama, radovi se odvijaju u noćnim satima i to jedan po jedan prometni trak uz ručno vođenje i propuštanje prometa sve do jutarnjih sati. Prvi dio odrađen je tako u noći s nedjelje na ponedjeljak, a drugi od ponedjeljka navečer do jutros u 6. Radove izvodi tvrtka Cesta d.o.o..

No, ovakva sanacija Ulice 43. istarske divizije nije jasna s obzirom da se već dugo najavljuje izgradnja kanalizacijskog sustava u trupu ove prometnice kao nastavak Šijanskog kolektora, nakon čega se planirala cjelovita rekonstrukcija prometnice. Bilo je važno, kako je pojašnjeno, da se izgradnjom kanalizacije spriječi plavljenje Industrijske zone i novog kružnog toka na ulazu u grad jer je postojeći sustav premalih dimenzija da upije velike količine vode koje se sada slijevaju prema njemu.

Naime, nakon izgradnje novog kružnog toka na ulazu u grad s pripadajućom odvodnjom, ali i nove prometnice do Stancije Peličeti, poplave su postale prevelik problem, a razlog je bio stari sustav u Ulici 43. istarske divizije, na čiji se sustav veže novoizgrađeni oko rotora, koji nije uspijevao upiti sve te količine vode. Stoga je iz Herculanee i Grada Pule najavljeno da će se nastaviti gradnja kanalizacijskog sustava u Ulici 43. istarske divizije. U ranijem odgovoru na ovu temu iz Grada su nam rekli da su prihvatili obavezu izrade projektne dokumentacije, definiranje faznosti i ishodovanje dozvola za gradnju sustava odvodnje oborinskih voda Šijanskog sliva. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter