Umjesto bolesnih stabala - novi drvored

(A. ŠĆULAC)
(A. ŠĆULAC)

Djelatnici Komunalnog poduzeća 1. maj Labin i Hrvatskih šuma - šumarije Labin, uz pomoć labinskih vatrogasaca već nekoliko dana pile stabla bora u Spomen-parku rudaru borcu i uz glavnu labinsku ulicu Zelenice. Građanima je prizor jako čudan, jer prostor koji je bio pokriven velikom stablima, postaje "brisani", pa se mnogima na taj prizor teško naviknuti.

Stara i bolesna stabla

No, sve ima svoj vijek trajanja, pa tako i drveće, za koje nam Krunosalv Božičević, ravnatelj Hrvatskih šuma - šumarije Labin, veli da se stabla kestena i borova uklanjaju jer su stara i bolesna, te kao takva predstavljaju opasnost po sigurnost pješaka, ali i prometa, jer su se nalazila odmah uz glavnu labinsku prometnicu.

Od Božićevića smo doznali da će se će se na istom mjestu zasaditi novi drvored, podalje od prometnice, te prostor na kojem je šetnica dodatno urediti.

Zbog opasnosti za prolaznike od padanja grana i rušenja stabala uglavnom alpskog bora, zatražena je prošle godine analiza drveća i samo stotinjak metara niže u istoj ulici, kod Spomenika rudaru borcu.

Opasnost za prolaznike

Od rukovoditeljice Profitnog centra Javne i zelene površine gradskog poduzeća 1. Maj d.o.o. Lori Luketa Dagostin doznajemo da je prema znanstveno-stručnom izvješću utvrđeno da se s obzirom na dob, veličinu, nagnutost zbog vjetra, nesimetrično razvijenih krošnji i lošeg zdravstvenog stanja borova, preporučuje njihovo uklanjanje. Kao takva, stabla borova su predstavljala opasanost od vjetroloma čime se povećavala potencijalna opasnost za prolaznike.

"U skladu s tim upravo se odvijaju radovi kojima svjedočimo ovih dana, na platou Spomen-parka i dijela drvoreda na Zelenicama", govori nam Luketa Dagostin

Prostor Spomen-parka će se obnoviti pinijama, dakle ponovno borom, ali autohtonim, koji u budućnosti neće imati tako izražen problem. Najveći borovi iz Parka biti će uklonjeni ovih dana godine uz pomoć alpinista, kad će se jednim dijelom prometnica zatvoriti za sav promet, o čemu će se javnost pravovremeno izvijestiti.

Lori Luketa Dgostin, pojašnjava kako je u središnji dio parka nužno navesti zemlju, a novo zasađena stabla bit će već pri sadnji visine od tri do tri i pol metra. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter