Umažani provježbali mozak, a Zvjezdice 50+ zaplesale

Nastup plesne skupine učilišta
Nastup plesne skupine učilišta

U Umagu je obilježen Tjedan cjeloživotnog učenja uz slogan ''Provježbaj mozak'', te Europski dan jezika.

Na postavljenom info punktu umaškog Učilišta mnogobrojni su zainteresirani mogli dobiti informacije o upisima na programe obrazovanja odraslih, osposobljavanja i usavršavanja, kreativne radionice i programe za treću životnu dob. Građanima je predstavljen i novi informatički tečaj programiranja Code.org, a prisutne su nastupom zabavili članovi plesne skupine Učilišta za treću životnu dob "Zvjezdice 50+".

Pričaj sa mnom

Učenje se ne bi trebalo shvatiti isključivo kao formalno školovanje ili kao nešto što se odnosi samo na mlađu životnu dob, već je bitno shvatiti da se učiti može i kroz neformalne oblike, tečajeve ili predavanja.

-Naša ustanova se profilirala u jednu od najvažnijih ustanova u Hrvatskoj što se tiče obrazovanja odraslih. Puno programa koje radimo su namijenjeni stjecanju novih znanja i kompetencija na tržištu rada, ali i osobnog razvoja, rekla je Tanja Vujić, voditeljica obrazovanja, koja je istaknula da umaško Učilište ne zanemaruje niti jednu dobnu skupinu.

Povodom dana Europskog jezika, pripremljena je i zanimljiva aktivnost ''Feel the laguage'', s ciljem upoznavanja sugrađana o važnosti učenja stranih jezika, jezične različitosti, ali i bogatstva izražavanja.

-Naš je šareni štand privukao prolaznike koji su mogli naučiti kako izraziti svoje osjećaje na raznim europskim jezicima, a za sudionike našeg učenja kroz igru i posjetitelje ureda na otvorenom pripremili smo narukvice s natpisom '' Pričaj sa mnom'' na raznim europskim jezicima.

Trenutak u vremenu

Istovremeno, obilježava se i šezdeseta obljetnica umaškog Učilišta, tako da je započeo projekt ''60x10za60'', koji obuhvaća slikarsko-scenografsku radionicu, radionicu suvremenog plesa, pjevanja, dramsku radionicu, foto, te radionicu kreativnog pisanja. Odabrani polaznici stvaraju uz renomirane mentore: Damira Medvešeka, Andreu Gotovinu, Djordjiju Palić, Ninu Horvat, Kristinu Gavran i Borislava Božića, s gostima Damirom Hoykom i Tonijem Centinskim, a sve to pod redateljskom palicom Aleksandra Švabića. Završni će se znanstveno-umjetnički projekt ''Trenutak u vremenu'' održati u subotu u 20 sati, u dvorani POU Ante Babić.

-Cilj projekta je bio da korisnicima ponudimo rad sa profesionalcima, da svoje talente razvijaju intenzivno tokom šest dana i to sa poznatim mentorima. Povratne informacije su iznenađujuće, ogromna je energija ovih dana u Učilištu i veselimo se završnoj produkciji, istaknula je ravnateljica Ana Pelko. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter