Umaški volonteri uredili atletski poligon i uklonili grafite

Volonteri su uredili igralište ispred škole
Volonteri su uredili igralište ispred škole

Ovogodišnjoj manifestaciji Hrvatska volontira, koja je u organizaciji Hrvatske mreže volonterskih centara provedena diljem Hrvatske od 16. do 21. svibnja, priključili su se i umaški volonteri. Na inicijativu Sportsko rekreativne udruge Olimpik Umag, riješena su dva problema na području grada - uređeni su atletska staza i igrališta kod Osnovne škole Marije i Line te uklonjeni neprimjereni grafiti s pročelja zgrada u užem centru.

Nastojanja aktivista urodila plodom

Predsjednik i potpredsjednik Olimpika, Nenad Popović i Marko Nuić, napomenuli su da je naglasak manifestacije bio na korporativnoj filantropiji, što podrazumijeva zajedničke aktivnosti volontera, gradskih uprava, poduzeća i javnih ustanova. Svoj su prijedlog, stoga, predstavili Gradu Umagu, koji je prihvatio koordinaciju aktivnosti i okupio umaške ustanove i tvrtke, a odazvali su se i u radu na terenu članovima Olimpika rado pridružili igrači Rukometnog kluba Umag, OŠ Marije i Line, Ustanova za održavanje sportskih objekata Grada Umaga, tvrtke Constructa Geo d.o.o, Hempel Umag d.d, Komunela d.o.o, Celplast d.o.o, Binom d.o.o, Tera gradnja d.o.o, obrt Drvomont, Đulaga d.o.o. i Sipro d.o.o.

- Provedba akcije na području Umaga pokazala je da su nastojanja i aktivnosti koje je Grad Umag proveo u prethodnih par godina s ciljem razvoja civilnog društva i volonterstva urodili plodom. Ono što najviše raduje jest činjenica da je inicijativa stigla od samih volontera. Grad Umag prihvaća svaki konkretan prijedlog sugrađana s ciljem razvoja zajednice, pa je vrlo rado prihvatio ovu inicijativu Olimpika i preuzeo koordinaciju, rekao je Slaviša Šmalc, pročelnik umaškog Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Sinergija civilnog i javnog sektora

Istaknuo je da su svojim radom, uslugama i nabavkom potrebnog materijala umaški volonteri pokazali kako je sinergijom civilnog, javnog i poslovnog sektora moguće uspješno ostvariti zajednički cilj na dobrobit lokalne zajednice. Osim toga, građani su akcijom poslali i jasnu poruku vandalima koji su pročelja zgrada u centru nedavno uništili porukama neprimjerenog sadržaja, da takvo ponašanje u Umagu nije dobrodošlo, kazao je također Šmalc.

Manifestaciju Hrvatska volontira Hrvatska mreža volonterskih centara organizira od 2011. godine, nastojeći na nacionalnoj razini mobilizirati što veći broj organizatora volontiranja i volontera te ukazujući na značaj volontiranja za razvoj zajednice i društva. Svake se godine uključuju brojni sudionici, pa je tako prošle godine ukupno 3.196 volontera ostvarilo 237 akcija. Za ovogodišnju je manifestaciju prijavljeno više od 300 volonterskih akcija s gotovo 4.500 volontera. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter