Umaški vijećnici izglasali UPU Terra Istriana

Vijećnici umaške vlasti i opozicije i opozicije gotovo jednoglasni (K. FLEGAR)
Vijećnici umaške vlasti i opozicije i opozicije gotovo jednoglasni (K. FLEGAR)

Četiri godine nakon što su pokrenuli izradu Urbanističkog plana uređenja Terra Istriana, a desetak od prvotne ideje o tom projektu, umaški su vijećnici sinoć konačno, za samo nekoliko minuta, izglasali plan u izvornom obliku i obuhvatu od 50 hektara na području južnog ulaza u Umag, na Kravljem rtu gdje je nekad radila cementara. Četrnaest je članova vijeća bilo "za", dok su "protiv" ruku digli samo predsjednik vijeća Milan Vukšić (Zeleni savez - Zeleni) i jedan od potpredsjednika, Marino Kocijančić (HSU).

Plan omogućuje ostvarenje projekta vrijednog više od 200 milijuna eura - turističko naselje s najmanje četiri zvjezdice s hotelom, vilama, pratećim ugostiteljskim i zabavnim sadržajima te marinom s do 200 vezova u uvali Pozioi.

- Nakon odrađenih neophodnih procedura, o UPU-u Terra Istriana vijeće donosi konačnu odluku bez mogućnosti rasprave, budući da je ona već provedena i ispunjene su sve mogućnosti za davanje amandmana, objasnio je gradonačelnik Vili Bassanese.

Njegov je SDP samo nekoliko sati prije sjednice obznanio da će ipak podržati plan u početnom obliku, budući da rok za donošenje istječe 8. svibnja, nakon čega bi cijelu dugotrajnu proceduru trebalo ponoviti. Iako je izradu UPU-a pokrenula upravo aktualna vlast, vijeće mu je "zeleno svjetlo" uskratilo u listopadu prošle godine, kad je Goran Slavujević u ime kluba SDP-a istaknuo da nemaju ništa protiv donošenja plana, ali ne mogu zanemariti zahtjeve građana naselja Moela, potkrijepljene peticijom s petstotinjak potpisa, za izmještanje marine predviđene i prema županijskom prostornom planu u uvali Pozioi.

Iz istog je razloga, prema gradonačelnikovom objašnjenju, na njegov prijedlog sredinom veljače donošenje plana skinuto s dnevnog reda te su pokrenute njegove izmjene i dopune s izuzimanjem marine i gradskog zemljišta i ostavljanjem samo 19 hektara u vlasništvu Tvornice cementa Umag i države za izgradnju smještajnih i drugih turističkih sadržaja. Tome su se oštro usprotivili i definirajući takvo ponašanje "silovanjem demokracije" sjednicu protestno napustili oporbenjaci iz IDS-a, HNS-a i HDZ-a, koji su i zatražili uvrštenje glasanja o cjelovitom planu na dnevni red.

Oporba je vladajuće nakon toga prozivala za opstruiranje ostvarenja Terre Istriane, zapošljavanja Umažana i razvoj grada, dok su se SDP-ovci branili stavom da zastupaju interese građana, a poručili su i da će se i dalje zalagati da marina ne bude izgrađena u uvali Pozioi, već u za tu svrhu iskopanom umjetnom "jezeru", što je Tvornica cementa Umag prvotno i planirala, ili na nekoj drugoj lokaciji. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter