Umaški SDP odlučio podržati UPU Terra Istriana

Mirko Grgić i Niko Čančarević
Mirko Grgić i Niko Čančarević

Na prozivke oporbenih vijećnika da opstruiraju ostvarenje turističkog projekta vrijednog više od 200 milijuna kuna, a time i razvoj Umaga, SDP-ovci su odgovorili današnjom konferencijom za novinare, samo nekoliko sati prije sjednice Gradskog vijeća. Najavili su da će, prema jučerašnjoj odluci svog Gradskog odbora, na sjednici ipak podržati cjeloviti Urbanistički plan uređenja Terra Istriana.

Predsjednik stranke Mirko Grgić istaknuo je da je upravo aktualna vlast i pokrenula donošenje tog plana, ali se to često zaboravlja. Na sjednici Vijeća sredinom veljače, unatoč oštrom protivljenju oporbenjaka iz IDS-a, HNS-a i HDZ-a (koji su i napustili sjednicu), UPU je na prijedlog gradonačelnika Vilija Bassanesea skinut s dnevnog reda. Tada su pokrenute njegove izmjene i dopune kojima bi obuhvat bio smanjen s 50-ak na 19 hektara - izuzimanjem gradskog zemljišta i marina unutar uvale Pozioi i ostavljanjem onog u vlasništvu Tvornice cementa Umag i države za izgradnju hotela, vila i pratećih ugostiteljskih i zabavnih sadržaja.

Međutim, ako plan ne bude donesen do 8. svibnja, cijelu proceduru njegove izrade i donošenja treba ponoviti.

- Zbog isteka zakonskih rokova u situaciji smo prihvatiti ili odbaciti cjelovit plan. Odlučili smo prihvatiti plan da bi izgradnja turističkih kapaciteta mogla krenuti odmah, što se nadamo da će vlasnici i učiniti. No, nismo odustali od našeg zahtjeva da se marina izmjesti na drugu lokaciju, prema željama stanovnika naselja Moela, o čemu u konačnici odlučuje Županija. Ako županijske vlasti to ne podrže, SDP je spreman pokrenuti inicijativu oko izgradnje komunalne marine po uzoru na pozitivan primjer Općine Vrsar.

Prostor na kojem je predviđena marina u državnom je vlasništvu, odnosno pomorsko dobro, i gradskom. Koncesije na pomorskom dobru odnedavno izdaje Grad i ta nam je nova okolnost pomogla u donošenju odluke i daje sigurnost da ćemo upravljati tim prostorom. Usvajanjem plana mogu odmah započeti investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Iskreno se nadamo da će u okviru ovog projekta posao pronaći i djeca građana koji su tijekom privatizacije i pretvorbe Tvornice cementa Umag ostali bez posla, iznio je stav SDP-a njegov potpredsjednik Niko Čančarević.

Napomenuo je da je nekorektno optuživati umaški SDP da je protiv investicija i otvaranja novih radnih mjesta, jer to naprosto nije istina.

- Da je želja vlasnika za razvojem i investicijama u turističke sadržaje bila iskrena, to se moglo već odavno dogoditi, ali očito je da su imali neke druge interese, kazao je Čančarević.

SDP-ovci su poručili da podupiru nove investicije, ali ne na štetu sugrađana, da su to činili "neki njihovi politički suparnici koji ni danas ne odustaju od pogodovanja krupnom kapitalu". Podsjetili su da predloženi UPU predviđa mogućnost gradnje turističkih smještajnih kapaciteta i marine do 200 vezova te da su građani Moele podržali gradnju hotelskog kompleksa i drugih turističkih sadržaja na području bivše Tvornice cementa, ali se ne slažu s gradnjom marine u uvali Pozioi, što su pokazali peticijom i na javnim raspravama. Građani marinu vide u sklopu za tu svrhu iskopanog umjetnog "jezera", što je vlasnik prvotno planirao.

- Temeljem zahtjeva građana Vijeće je Županiji uputilo prijedlog za izmjenu županijskog prostornog plana da bi omogućili izmještanje marine iz uvale Pozioi, a odgovor još čekamo. Naša stranka podržava zahtjeve građana koji se žele skladno razvijati zajedno s budućim turističkim naseljem, poručili su SDP-ovci. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter