Umag: Zbog tri prsta uklonjen mural ekološke tematike


Mural koji je na pročelju Osnovne škole "Marija i Lina" u Umagu prošloga tjedna oslikao hrvatski umjetnik Miron Milić, već u petak "nestao" je s fasade. Iako je organizatorima i umjetniku prvotno dao dozvolu za oslikavanje pročelja škole, ravnatelj Mato Vidović odlučio je da se mural promtno ukloni, odnosno prefarba jer je navodno - sporan.

Prema navodima umjetnika Mirona Milića objavljenih na njegovoj Facebook stranici, slika simbolizira uvijek aktualnu ekološku tematiku: na engleskom jeziku nižu se riječi: REUSE, REDUCE, RECYCLER, REINVENT, a na muralu su se vidjele i dvije ruke koje nabrajaju sve četiri akcije.

Zbog tri prsta koja su ne(s)pretno u prvom planu, mural je postao sporan, štoviše nepoželjan, tim više što se nalazi(o) na pročelju obrazovne ustanove,

Ravnatelj škole Mato Vidović kazao nam je da je autora murala organizatora tražio da na pročelju škole ne slikaju nikakve dvosmislene i(li) nedorečene poruke. No, ispalo je upravo suprotno, u što se uvjerio nakon što se vratio s puta, a u međuvremenu je, kaže, primio niz poziva koji su se odnosili na sporan mural.(GI, M. G.)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE
 


Podijeli: Facebook Twiter