Umag: U tenisu uživali seniori iz 37 zemalja svijeta

Najbolje među starijima od 80 - Kanađanke Muffie Grieve i Rosmarie Ash
Najbolje među starijima od 80 - Kanađanke Muffie Grieve i Rosmarie Ash

Na terenima Umaga i Novigrada završeno je dosad najmasovnije Svjetsko prvenstvo u tenisu za super-seniore, koje se igralo u šest muških i pet ženskih kategorija. Posljednji, finalni mečevi odigrani su u nedjelju popodne u umaškom teniskom centru u turističkom naselju Stella Maris.

Prvi tjedan igralo se u ekipnoj konkurenciji u kojoj je nastupalo 188 timova, dok je pojedinačno prvenstvo donijelo nastupe 717 igrača iz 37 država. Turnir je odigran na ukupno 76 terena Umaga i Novigrada i okupilo je gotovo 1.500 sudionika sa svih kontinenata svijeta.

Iako su reprezentativci SAD-a u ekipnoj konkurenciji dominirali i pobijedili u sedam od deset kategorija, taj uspjeh nisu uspjeli ponoviti u pojedinačnoj. Jedina pobjednica koja dolazi iz SAD-a je Tina Karwasky u kategoriji 60+. U istoj dobnoj skupini kod muškaraca svjetski prvak je Australac Andrew Rae, dok su u grupi 65+ pobjedu odnijeli Švicarac Petr Kolacek i Francuskinja Gail Benedetti.

Peter Pokorny iz Austrije opravdao je ulogu favorita u kategoriji 70+, jednako kao i Njemica Heide Orth. Čeh Frantisek Cech pobijedio je u grupi 75+. Najviše prvaka dolazi iz Kanade pa su tu titulu zaslužili Inge Weber u kategoriji 75+ te Lorne Main i Muffie Grieve u 80+. Čileanac Jose Castellano Del Campo pobjednik je u najiskusnijoj kategoriji - 85+.

Predsjednik Hrvatskog teniskog saveza veterana i direktor turnira Petar Mirić kaže da su uspješno priredili ovu značajnu manifestaciju i, uvjeren je, time opravdali povjerenje koje im je ITF (Međunarodna teniska federacija) ukazao kada im je povjerio organizaciju tako zahtjevnog događaja.

Dodaje da su pokazali da su u mogućnosti osigurati odlične uvjete za sportske događaje s tako velikim brojem sudionika, pri čemu se posebno na susretljivosti, suradnji i pomoći u sufinanciranju ovog projekta zahvalio HTS-u, domaćinima i partnerima - gradovima Umagu i Novigradu, njihovim turističkim zajednicama, tvrtkama Istraturist i Laguna Novigrad.

Pohvale je imao i za domaću publiku u Umagu i Novigradu, koja je pokazala gostoljubivost i veliku ljubav prema tenisu, doznajemo od organizatora.

Nije naodmet spomenuti da su ta dva grada ostvarila više od 10 tisuća noćenja upravo zahvaljujući prvenstvu, a svakako će i ubuduće nastojati ugostiti ovako značajne sportske, posebice teniske manifestacije. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter