Umag: Starom ravnatelju istekao mandat, novog potvrdio gradonačelnik

Ravnatelj Ustanove koja skrbi o sportskim objektima  je meta političkih prepucavanja
Ravnatelj Ustanove koja skrbi o sportskim objektima je meta političkih prepucavanja

Na posljednjoj je sjednici upravnog vijeća umaške Ustanove za upravljanje, korištenje i održavanje sportskih objekata u kojoj su Diego Banković, Mario Radić, Valentino Štingl i Goran Slavujević donesena jednoglasna odluku o razrješenju Edvarda Bosnića s dužnosti ravnatelja. Novim je ravnateljem imenovan Mladen Zorić, dosadašnji tajnik Sportskih zajednica grada. Gradonačelnik Vili Bassanese je u svom rješenju potvrdio imenovanje novog i razrješenje dosadašnjeg ravnatelja, na što je priopćenjem reagirao umaški IDS. 

Bassanese prekoračio svoje ovlasti?

Sukladno tome IDS-ovci se pitaju jesu li kriteriji odabira ravnatelja Ustanove na natječaju transparentni i jasni. Bosnić iza sebe ima četiri godine iskustva kao ravnatelj Ustanove, po struci je diplomirani stručni specijalist u sportu, upisao je magisterij na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, završio Višu trenersku školu, nagrađivan je za najboljeg sportskog djelatnika godine Umaga, a ima i status hrvatskog branitelja dragovoljca s dvije spomenice.

- U svom je mandatu znatno povećao kvalitetu rada i opremljenost sportskih terena, te ojačao suradnju s turističkim kompanijama, pa je tako sa 60 sportskih ekipa koje su godišnje gostovale u Umagu ta brojka povećana na 400. Ove je godine Ustanova prvi puta ostvarila više od milijun kuna vlastitih prihoda, pridonijevši punjenju proračuna, razvoju sporta i grada Umaga kao sportske turističke destinacije. Za ove je izvrsne rezultate Bosnić trebao biti nagrađen, ali je očito da se u Umagu ne nagrađuje izvrsnost nego podobnost i poslušnost. Ravnatelj Ustanove je vrlo važna i odgovorna funkcija pa se na to radno mjesto treba izabrati osoba s najboljim kvalifikacijama, kažu u IDS-u. 

IDS-ov Daglas Koraca smatra da je ovo već treći slučaj u protekla tri mjeseca da Vili Bassanese prekoračuje svoje ovlasti. Obzirom da članak 14. Statuta te ustanove određuje da ravnatelja imenuje i razrješava Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik, Koraca je pozvao Bassanesea da svoje rješenje poništi i da odluku prepusti Gradskom vijeću kako je propisano Statutom. 

Bosniću je istekao mandat ravnatelja

- Izbor ravnatelja Ustanove još je jedan primjer donošenja odluka ovisno o potrebi i osobi kojoj se pogoduje u danom trenutku. Tome u prilog govori i činjenica da se u svim gradskim ustanovama odabir i imenovanje ravnatelja ne provodi na isti način, u nekima ravnatelje imenuje Upravno vijeće ustanove, u drugima gradonačelnik, a u trećima Gradsko vijeće. Gradska uprava mora poslovati na transparentan način, a natječaji se moraju objavljivati s jasno definiranim kriterijima odabira. Uprava mora svoj rad približiti građanima, kaže Koraca. 

Iz Ureda gradonačelnika kažu da je Edvard Bosnić imenovan za ravnatelja 5. siječnja 2013. godine, što znači da mu je mandat ravnatelja istekao 4. siječnja 2017. godine. 

- Sukladno tome, Bosnića nitko nije ''smijenio'' niti je imao potrebu za time jer mu je mandat ravnatelja Ustanove prestao po sili zakona. Prije isteka mandata Bosniću je upravno vijeće Ustanove raspisalo javni natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja Ustanove, na koji su prispjele dvije potpune i odgovarajuće prijave i to Edvarda Bosnića i Mladena Zorića, kažu u Gradu. 

- Uzimajući u obzir dosadašnji rad Bosnića, ali i Zorića kao tajnika Sportske zajednice, njihove operativne, organizacijske i komunikacijske sposobnosti, a imajući u vidu strateške odrednice Grada za daljnji razvoj Umaga kao grada sporta, Upravno vijeće je procijenilo da je Zorić kompetentniji kandidat, te da će kvalitetnije i bolje udovoljiti zahtjevima i izazovima koji pred Ustanovom stoje u narednom četverogodišnjem razdoblju. Iz tog je razloga Upravno vijeće predložilo gradonačelniku da za ravnatelja Ustanove imenuje Mladena Zorića, kažu u gradskoj upravi Umaga. (Tea GRGIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter