Umag: Fešta od pomidora za opremanje Doma zdravlja

Predstavljanje programa Dana rajčice (T. G.)
Predstavljanje programa Dana rajčice (T. G.)

U Umagu će se u četvrtak, 28. srpnja, održati humanitarno-kulinarski projekt "Dan rajčica". U Gradskoj vijećnici u 10 sati počinje stručni skup na kojem će
biti predstavljeni suvremeni trendovi u proizvodnji i preradi rajčice, s posebnim naglaskom na nove sortimente. Predviđen je i obilazak pokusnih polja. Poljoprivredni stručnjaci Podravke tom će prilikom predstaviti najnovije metode uzgoja kvalitetne rajčice.

- Dan rajčica simbolično obilježava stoljetnu tradiciju prerade rajčica u Umagu. Ovaj iznimno značajni dan u gospodarskom smislu, u kojem se susreću naši poljoprivrednici i stručnjaci predavači, ima i tradicionalnu humanitarnu notu u večernjim satima tijekom Fešte rajčice, jedne od najposjećenijih manifestacija u Umagu, rekao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Ove se godine novac prikuplja za nabavu radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja, u čemu će pomoći i Petar Grašo, spravljanjem jela od rajčice. Pridružit će mu se gradonačelnik Bassanese i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. A kako to već tradicionalno biva, kupnjom bona za jelo i vodu po promotivnim cijenama gosti će omogućiti kupnju aparata neophodnog umaškom Domu zdravlja. Podravkini promotori kulinarstva će zajedno s
kolegama iz Hrvatskog kuharskog saveza prirediti oko 3.500 porcija jela s Podravkinim proizvodima od rajčice.

Ova zabavno-gastronomska manifestacija iz godine u godinu privlači sve više domaćih i stranih posjetitelja. Osim što obogaćuje boravak gostiju u destinaciji i pruža im mogućnost da probaju tradicionalna jela na bazi rajčica, dodana vrijednost je što se radi o humanitarnoj manifestaciji, veli direktor umaškog TZ-a Milovan Popović.
Na Trgu slobode nastupit će Berimbau bend iz Trsta te Goran Griff i Bullea Folk Orchestra. Predviđene su i razne zabavne igre za posjetitelje, Lino igraonica za najmlađe te tradicionalan izbor najveće istarske rajčice.

- Prošle smo godine imali rekordni otkup rajčice s istarskih polja od gotovo 12.000 tona, a ove godine planiramo tu brojku i nadmašiti te otkupiti i preraditi čak 13.000 tona "crvenog zlata".
Podravka je izuzetno zadovoljna što u svojoj tvornici Povrće Umag, inače jedinoj tvornici za preradu rajčice u Hrvatskoj, osigurava kvalitetnu sirovinu za svoje proizvode iz linije mediteranske hrane. Isto tako, ponosni smo što u suradnji s lokalnom zajednicom organiziramo humanitarnu akciju koja je dobro prihvaćena kako od domaćeg stanovništva, tako i od turista, rekla je Marina Diminić Visintin, direktorica tvornice Povrće. Manifestacija se održava u organizaciji Podravke, Grada i TZ-a Umaga. (Tea GRGIĆ)





 


Podijeli: Facebook Twiter