Ultrazvučni aparat od pola milijuna kuna za pedijatrijsku kardiologiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pola milijuna kuna vrijedan ultrazvučni aparat namijenjen pedijatrijskoj kardiologiji kao i kardiologiji odraslih osoba jučer je svečano pušten u rad na Zavodu za kardiovaskularne bolesti Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Radi se o donaciji Bina-Istre, koja je sredinom prošle godine pokrenula zajedno s Primorsko-goranskom i Istarskom županijom humanitarnu akciju Za zdravlje djece, kako bi poboljšala zdravstvenu skrb djece Istre i Primorsko-goranske županije koja se liječe u KBC Rijeka. U sklopu akcije prošlog je ljeta održan koncert Josea Carrerasa u pulskoj Areni, kojeg su podržali brojni sponzori i donatori.

Jedna od najvećih donacija

- Radi se o jednoj od naših godišnjih mjera posvećenih održivom razvoju u sklopu kojeg pomažemo zajednici. Takvih mjera imamo 40, a zdravstvo i ulaganje u djecu pritom su jedan od najvažnijih segmenata, kazao je Christian Santaleza, direktor Bina-Istre, koji se jučer zahvalio svim donatorima, a posebno Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji te Gradu Rijeci.

Ravnatelj KBC Rijeka prof. dr. Davor Štimac istaknuo je da je ovo jedna od najvećih donacija koju je posljednjih godina dobila riječka bolnica, kad je riječ o aparaturi. Uređaj će biti smješten na sušačkom lokalitetu jer, kako je kazao Štimac, na tom će mjestu za tri godine biti objedinjeno liječenje djece u bolnici za majku i dijete čija je izgradnja u tijeku.

Govoreći o primjenjivosti ultrazvučnog aparata u svakodnevnom radu bolnice, dr. Tomislav Jakljević, pročelnik Odjela za ishemijske bolesti na kojem je smješten vrijedan uređaj, kazao je da je već prvih dana ovaj aparat u primjeni od osam do devet sati dnevno. Ultrazvuk ima i transezofagealnu sondu čija vrijednost iznosi 195 tisuća kuna, a koja omogućava kardiologu detaljan trodimenzionalni prikaz srca.

Dnevno oko deset pacijenata

- Aparat je marke Philips i to je sofisticirani ehokardiografski aparat s popratnom programskom podrškom i sondom bez koje se ne može vizualizirati srce kao organ tijekom zahvata, ili u praćenju bolesnika koji su već preboljeli infarkt ili drugi kardiovaskularni incident. Kroz naš odjel godišnje prođe oko 2.700 bolesnika na dvadeset kreveta, što znači da dnevno na takvom aparatu imamo oko deset pacijenata. Osim toga, ovaj aparat definitivno nam ubrzava sam protokol i rad odjela, a isto vrijedi i za operacijsku salu.

Naime, ako nemate dobru ehokardiografsku podršku, određene je zahvate na srcu jako teško izvesti, a uz ovaj aparat to će biti znatno lakše. Uređaj će biti smješten na Sušaku, budući da se zahvati koje obavljaju naši kolege kardiolozi-pedijatri obavljaju u našim salama. Mi smo njihova logistika, a naši pedijatri obavljaju interventne zahvate svake srijede i to na velikom broju djece, objasnio je dr. Jakljević.

Iznenađeni ponudom

Na donaciji su se jučer zahvalili i zamjenici istarskog i primorsko-goranskog župana Giuseppina Rajko i Petar Mamula, a posebnu pohvalu Bina-Istri uputio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

- Sjećam se da sam, kad smo počeli razgovarati o humantarnoj akciji, skoro pao sa stolca kad sam čuo da Bina-Istra planira donaciju od pola milijuna kuna. Nismo navikli da nam se takvim inicijativama javljaju trgovačka društva, posebice ona koja nisu izravno vezana uz ovaj kraj, poručio je Obersnel. (Barbara ČALUŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter