Uljare južne Istre otvorile vrata

Uljara Nonno Bruno u Banjolama (D. STIFANIĆ)
Uljara Nonno Bruno u Banjolama (D. STIFANIĆ)

Iako je berba ulika u južnoj Istri počela ovog tjedna, zbog loših vremenskih uvjeta odvija se vrlo sramežljivo. Nakon što je proteklog tjedna svečano otvorena nova uljara Palunko u Fažani, a prije nekoliko dana vrata za svoje potrebe otvorili Agroproduktov pogon i uljara San Antonio u Vodnjanu, očekivalo se i da će ovog tjedna svi ostali mlinovi biti u punom pogonu. No vlasnici i djelatnici pogona veću navalu ipak očekuju drugi tjedan. Koliko obilne padaline onemogućuju berbu, toliko je kiša donijela i nešto dobroga - nakon sušnog ljeta svaka kap vode dobro dođe u fazi sazrijevanja maslina, a što se očituje i na kvalitetu i količinu ulja.

- Preradili smo već pet tona, randman je od 8 do 10 posto. Ulje je dosta kvalitetno, mada ima dosta crva. Možda je još i rano za berbu, a kiša je zaustavila ljude u maslinicima, rekao nam je Germano Krajcar iz uljare Oleao Dorato s Velog Vrha.

- Nije ni sila za preradu. Plodovi su tek počeli mijenjati pigmentaciju, još su tvrdi. Mi nismo još počeli brati, a sve ovisi od kiše kada ćemo. Uljara je spremna, možda je otvorimo u ponedjeljak, rekao nam je Antonio Pastrovicchio, vlasnik uljare Tonin u Vodnjanu.

Među onima koji melju je i uljara Nonno Bruno u Banjolama. Radi se pomalo, berba se još nije zahuktala, ali i tamo već vide da će godina biti puno bolja nego lanjska. Randman je do 10 posto, a tamošnji djelatnici kažu da nema potrebe za žurbom jer je plod daleko zdraviji nego je to bilo lani pa se i ulike mogu pustiti još malo na dozrijevanje. U banjolskoj uljari rade u popodnevnim satima, uglavnom prema najavi maslinara.

Popodne svoju uljaru za privatne maslinare otvara i Agroprodukt da bi masline prerađivali navečer. Tamo su ostvarili randman od 11 posto, a djelatnici očekuju i 30 posto bolje rezultate od lanjske godine. Galižansku uljaru Baioco planiraju otvoriti u ponedjeljak, dok je jučer uljara San Lorenzo Olive bila zatvorena. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter