Uljanik pregovara o preuzimanju TESU-a?

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Iako nitko od nadležnih nije potvrdio da Uljanik grupa preuzima Uljanik-TESU, društvo u državnom vlasništvu koje je nekad pripadalo arsenalu, te da bi se ta akvizicija, prema našim informacijama, trebala dogoditi uskoro, činjenica jest, doznali smo od više sugovornika, da se o toj opciji pregovara(lo). Na pitanje je li ta informacija točna, direktor TESU-a Nevio Bugarin odgovorio je da načelno jest, da "drži vodu", no, detalji mu nisu poznati.

- Nismo stranka koja može nešto izvoljevati, niti smo onaj koji kupuje ili prodaje. Radimo svoj posao i u iščekivanju smo rješenja.

Budući da nismo stranka u postupku, nego subjekt koji se privatizira, o tome nas ne informiraju, rekao je Bugarin te podsjetio da je tvrtka u vlasništvu Ministarstva financija, dana na upravljanje Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji o prodaji pregovara s Uljanikom.

Ozbiljni razgovori

Đino Šverko, predsjednik Nadzornog odbora TESU-a kaže da se o preuzimanju "vrlo ozbiljno" razgovara.

- Uljanik TESU na tržištu je u nepovoljnom položaju zbog lošeg boniteta i nelikvidnosti, zbog čega gubi puno poslova. Kada bi, međutim, tvrtka ušla u veliki sustav kao što je Uljanik, imala bi garancije i odličnu startnu poziciju i ne bi gubila poslove. Već bi to bio veliki pomak. Zbog lošeg boniteta propao im je posao s Austrijancima vrijedan gotovo  milijun eura. To je apsurdno jer TESU vraća dugove Poreznoj upravi. Riječ je o starom poreznom dugu zbog kojeg svaki mjesec stižu ovrhe, a to odvraća naručitelje poslova. TESU je stopostotni izvoznik, svugdje izvozi, u države EU-a, ali i drugdje. Obnavlja ruske lokomotive, gradi hidrocentrale u Albaniji, Srbiji, Bugarskoj i Mađarskoj. Tvrtka su dobro snašla s obzirom na stanje u brodogradnji, pronašla je nove niše i da nema starih dubioza, tvrtka bi super poslovala. I u tom smjeru se posredstvom CERP-a pregovara, kaže Šverko. Dosad su, dodaje, bila tri bezuspješna pokušaja prodaje.

- Izbjegli smo sve zamke stečaja, čak i predstečaja u koji su nas pokušali gurnuli. Nije bilo prodaje, samo dugova. Predstečaj bi bio krah jer bi svi dobavljači i naručitelji odustali. Zaposlenost je bila dobra, no ostale su stare dubioze. Dugovi prema dobavljačima su riješeni, osim novca koji nam je država dala da bismo se deblokirali 2009. i 2010. Sada se događa apsurd da nas vlastiti vlasnik blokira, veli Šverko te napominje da TESU, za razliku od Uljanika, nije uspio riješiti ni problem pomorskog dobra na kojem je smješten.

Glasnogovornica CERP-a Željka Šaponja priopćila nam je pak da kane privatizirati TESU, no nije i potvrdila pregovaraju li o tome s Uljanikom.

Interes države

Ni u Uljaniku nismo dobili konkretan odgovor, već priopćenje u kojem stoji da Uljanik grupa "sve svoje akvizicije razmatra u kontekstu razvoja situacije na globalnom brodograđevnom tržištu, a veliki značaj za donošenje bilo koje odluke u spomenutom kontekstu ima utjecaj ulaska novog proizvodnog procesa (ponajprije njegove efikasnosti i troškova) unutar složenog procesa izgradnje broda". Također, napominju da je "nesporno da postoji interes sadašnjih vlasnika (države) za trajnijim rješenjem ukupne problematike TESU-a". (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter