Uljanik, Istraturist i Adris grupa na jeftinoj struji

Potrošači koji prelaze novom operateru uslugu za mrežarinu i dalje plaćaju HEP ODS-u (A. MAGZAN/PIXSELL)
Potrošači koji prelaze novom operateru uslugu za mrežarinu i dalje plaćaju HEP ODS-u (A. MAGZAN/PIXSELL)

U potragu za uštedama na računima za električnu energiju nisu krenula samo sve siromašnija kućanstva, nego i velike, moćne tvrtke. U zadnjih godinu dana, tijekom kojih su se na hrvatskom tržištu pojavili "alternativni" opskrbljivači jeftinijim kilovatsatima, tisuće je građana i poduzetnika odlučilo promijeniti operatera električne energije, iako je za male potrošače godišnja ušteda tek nekoliko stotina kuna.

U Istarskoj županiji usluge javnog poduzeća Hrvatska elektroprivreda napustili su i veliki poslovni sistemi poput Adrisa, Uljanika, Istraturista, Plave Lagune, kao i komunalna tvrtka Usluga Poreč. Velik je odaziv i građana za promjenu operatera, odnosno za prelazak na uslugu HEPI, koja je također u vlasništvu državnog HEP-a.

U tvrtki GEN-i, koja je prva u nas započela prodaju električne energije građanima, ne skrivaju podatke o broju svojih privatnih i poslovnih korisnika. "U lipnju smo obilježili obljetnicu ulaska na tržište električnom energijom za krajnje potrošače", napominje Tjana Kozlin iz GEN-ija i dodaje: "U tom smo razdoblju u Istarskoj županiji dobili više od 2.643 upita za promjenu opskrbljivača električne energije, a opskrbljujemo više od 1.500 potrošača, od čega 1.325 kućanstava i 185 malih poduzeća".

"Od velikih poduzeća, na našoj referentnoj listi su sljedeće kompanije iz Istre i Kvarnera: Plodine, Istraturist, Plava laguna, TDR, iNovine, Adris grupa te brodogradilišta Uljanik, 3. maj i Viktor Lenac. Tu su i Maslinica te Grad Rijeka i Usluga Poreč", kažu u GEN-iju.

U tvrtki RWE Energija vele da ne mogu iznositi koliko imaju potrošača po županijama ili regijama. Ali, zadovoljni su poslovanjem i zadobivenim povjerenjem te tvrde da su "uzeli" pet posto tržišta. U cijeloj zemlji opskrbljuju 75 tisuća kućanstava te 2.500 poslovnih subjekata. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter