Uljančić-Vekić i dalje predsjednica Giostre


Na nedavno održanoj godišnjoj skupštini porečkog Društva prijatelja Giostre donijet je plan ovogodišnjih aktivnosti te izabrano rukovodstvo. U upravni odbor udruge izabrani su dosadašnja predsjednica Elena Uljančić-Vekić, Elio Štifanić (potpredsjednik), Daliborka Škofić, Vesna Milanović i Sonja Kotur Lovreković.

Giostrin keks s cimetom i medom

U izvršni odbor Goran Prodan (predsjednik), Igor Ostojić (potpredsjednik), Martina Hrestak (tajnica), Manuela Brajković Deković (voditeljica plesača), Denis Mikatović (voditeljica glumaca), Ivan Herak (voditelj mačevaoca), Mladen Đuranec (voditelj pučana), Suzana Šimičić (povijesni kostimi), Zorana Riggi (voditeljica dobošara), Anđelko Laković (voditelj konjanika) i Vltava Muk (stari zanati). U sud časti izabrani su pak Suzana Jakotić, Azeglio Picco i Bojan Horvat. Nakon skupštine povjesničarka Elena Uljančić-Vekić je održala predavanje "Porečka povijesna trpeza - kultura prehrane u 18. stoljeću", a slijedila je degustacija Giostrina keksa koji sadrži sastojke (raženo i pšenično brašno, mast, med, šećer i cimet) koji su se koristili u 18. stoljeću, a osmislila ga je tajnica udruge Sabrina Bonita-Žužić.

Godišnji plan aktivnosti u travnju donosi plesne i glumačke probe, edukaciju o Poreču 18. stoljeća za učenike Talijanske osnovne škole "Bernardo Parentin", radionicu dobošarenja i ukrašavanja platnenih torbi. U svibnju će se članovi educirati na temu "Kultura stanovanja u 18. stoljeću", polaznike OŠ Tar podučavat će o kulturi odijevanja i bontonu 18. stoljeća, a učenike TOŠ o manifestaciji Giostra, članovi će posjetiti porečki Dom umirovljenika te organizirati izlet maritimnoj vili u Lorunu.

Pripreme za Giostru od srpnja

U lipnju slijedi radionica izrade rekvizita za pučane te barokne šminke, nastup na manifestaciji u Oroslavju i Casanovafestu u Vrsaru. U srpnju počinju glavne pripreme za povijesni festival Giostra, a planira se ostvariti nastup pod naslovom "Sjaj porečkog baroka" na glavnom porečkom trgu te radionice kolača iz 18. stoljeća kao i ukrašavanja baroknih kostima. U kolovozu će na Trgu slobode dvaput prezentirati točku "Sjaj porečkog baroka", dok će se u rujnu održati glavna manifestacija Giostra. Za listopad se planiraju radionice kukičanja, plesne i glumačke probe te izlet, u studenom radionica o baroknim božićnim ukrasima te program za građane u kazalištu, dok je u prosincu na rasporedu proslava za članove udruge. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter