Ulika: Osvojeno čak 19 zlatnih medalja

Predavanje Edija Družetića o aktualnostima i problematici zaštite (D. ŠTIFANIĆ)
Predavanje Edija Družetića o aktualnostima i problematici zaštite (D. ŠTIFANIĆ)

Od ukupno 72 uzorka od čega polovica dolazi od maslinara Poljoprivredne udruge Ulika, osvojeno je čak 19 zlatnih, 13 srebrnih i jedna brončana medalja. Dokaz je to da maslinari Ulike itekako dobro konkuriraju na sve žešćem tržištu maslinovog ulja te da rad udruge i okupljenih medulinskih maslinara ide u dobrom smjeru. Iz godine u godinu bilježimo vrhunske rezultate, i rad se isplatio, rekao nam je predsjednik udruge Ulika Mario Crnobori, organizator 10. jubilarne Međunarodne smotre maslinara i uljara Ulika 2015., održane u medulinskom Park Plaza hotelu.

- Godina je bila zahtjevna za sve maslinare. Bilo je puno kiše, štetnika, no uspjeli smo. Rezultat su dobivene medalje i kvalitetna ulja, rekao nam je Crnobori, kazavši da se trud isplatio budući da su pratili upute stručnjaka, masline su tretirali na vrijeme što se pokazalo kao ključni faktor zbog čega su uspjeli sačuvati plod. Dugogodišnja praksa, savjeti stručnjaka, zajedništvo i potpora lokalne zajednice donijela je rezultate, rekao je Crnobori. Pohvale maslinarima prenio je i načelnik Općine Medulin Goran Buić, kazavši da njihov uspjeh leži i u činjenici da uz izniman trud, medulinski maslinari žive život maslinara i vole to što rade.

- Rezultati su odlični i iznimno sam sretan zbog toga. Naši su maslinari oličenje dobrog spoja poljoprivrede i turizma, i iz godine u godinu se podiže ta kvaliteta, rekao je Buić, kazavši da će i dalje podupirati razvoj maslinarstva u općini, a tome u prilog ide i izgrađena uljara na području općine te konstantni rast nasada maslina posljednjih godina. Neke procjene govore da je u posljednjih 10-ak godina posađeno oko 50.000 stabala. Smotra je počela u poslijepodnevnim satima svečanim otvorenjem uz prigodni program DKUS Mendule i Serđa Valića, a zatim je uslijedila pokazna rezidba maslina koju je demonstrirao Edi Družetić. U dvorani hotela su potom uslijedila predavanja "Mjere ruralnog razvoja" Ivanke Bervida, "Aktualnosti i problematika zaštite, štetnici u 2014. godini (Paunovo oko, Svrdlaš, Maslinova muha)" Edija Družetića te osvrt Anastazije Milardović na ovogodišnji panel. Smora je završena podjelom priznanja i nagrada "Ulika 2015." Te svečanom zajedničkom večerom. Organizatori ovogodišnje Ulike već je to tradicionalno Poljoprivredna udruga Ulika iz Medulina, Općina Medulin i Turistička zajednica Općine Medulin. (N. SOFTIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter