Ugostitelji razočarani: Turisti ne troše kao nekad

Profitiraju uglavnom trgovine i kiosci brze hrane (Snimio Manuel ANGELINI)
Profitiraju uglavnom trgovine i kiosci brze hrane (Snimio Manuel ANGELINI)

Sezona je u Istri i inače kratka, a sada se zbog kiša u srpnju dodatno skratila. Naravno da su svi zbog toga osjetili pad prometa jer je jednostavno gostiju manje nego inače. Potvrdili su na to i brojni ugostitelji s kojima smo imali priliku porazgovarati o ovogodišnjoj sezoni koja je bila poprilično neuobičajena zbog hladnog i kišovitog vremena koje je Istru pratilo tokom čitavog srpnja, a ni kolovoz, što se vremena tiče, nije idealan.

- Svi gosti iz Istre su se u tom periodu slijevali u Puli, ali od toga nisu baš profitirali ugostitelji, već trgovine te kiosci s brzom hranom. Većinom su ti gosti konzumirali pizza cut ili sendviče, a ponude ima sasvim dovoljno, kaže nam poznati pulski ugostitelj Dušan Černjul, vlasnik hotela i restorana Velanera u Šišanu.

Osim što je statistički bilo manje gostiju, i oni koji su došli u Istru manje troše od onoga na što su ugostitelji bili navikli, posebno kada su Talijani u pitanju.

- Talijani su se možda vratili, ali nije se vratila njihova potrošnja. Nekad su se naručila tri do četiri tanjura, a danas jedan plus desert. Dok god oni budu u krizi, ni nama neće biti bolje. Ostali gosti jednostavno manje troše, izuzev avio gostiju koji ciljano dolaze više trošiti, ali oni se rasprše po cijeloj Istri. Današnji gosti u Istri jednostavno više preferiraju brzu hranu ili si sami spremaju obroke u apartmanima pa od toga itekako profitiraju trgovine. Pa autobusi s turistima staju pred velikim trgovačkim centrima, tvrdi Černjul.

Ipak, jadikovke ugostitelja nisu ništa novo. Svaka je godina po njihovim ocjenama gora nego lanjska, a usprkos tome otvara se sve veći broj restorana.

- Da, svake godine imamo nove restorane. Iako to ne bih nazvao restoranima, nego su to ljudi koji se igraju ugostitelja. Oni otvore na par mjeseci, poberu kajmak i ako su bili zadovoljni otvore iduće godine. Ako ne, više ih nema. Mi koji radimo cijele godine zbog njih najviše ispaštamo jer se trudimo, zaključuje Černjul.


Podijeli: Facebook Twiter