Ugostitelji izrazito zadovoljni gostima u srpnju

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nakon prošlogodišnje rekordne turističke godine kada je Pula prvi put u povijesti zabilježila preko milijun i pol noćenja, ove godine te su brojke pod velikim naletom nove rekordne godine turističke Pule. Pogotovo nakon fantastičnih rezultata u srpnju gdje je ostvareno deset tisuća više dolazaka nego prošle godine, odnosno čak 55 tisuća više noćenja nego u sedmom mjesecu prošle godine. Ukupno je u srpnju u Puli boravilo preko 70 tisuća gostiju, odnosno čak 17 posto više, koji su ostvarili preko 434 tisuće noćenja, odnosno 15 posto više.

Potvrda velikog povratka Talijana

No, ono što najviše raduje su komentari pulskih ugostitelja s kojima smo razgovarali. Svi ističu da je srpanj u Pulu doveo goste-potrošače umjesto "šetača".

- Ovo su bili pravi gosti, u srpnju su bili pravi potrošači koji ne gledaju u cjenike već naručuju i troše. Baš smo zadovoljni jer su došli gosti koje bi uvijek htjeli u našem gradu, kažu nam u jednom pulskom ugostiteljskom objektu.

U jednoj od gradskih poveznica Arene i Foruma, glavnog turističkog pravaca u Puli, ugostitelji su također zadovoljni.

- Baš su u srpnju bili super gosti, moglo se lijepo zaraditi i nadoknaditi "manjak" prouzročen plinofikacijom početkom lipnja, kažu nam iz jednog ugostiteljskog objekta.

Iz pulske Turističke zajednice potvrđuju nam da je srpanj definitivno donio potvrdu da su se Puli vratili gosti iz Italije koji su ostvarili 33 posto više dolazaka, ali i jednak postotak noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U velik povratak talijanskih gostiju i dalje najbrojniji ostaju Nijemci, koji su ostvarili u srpnju gotovo deset tisuća dolazaka, odnosno 15 posto više nego lani, i 77 tisuća noćenja, odnosno 22 posto više nego u lanjskom srpnju. Na drugoj poziciji po brojnosti su Austrijanci koji bilježe 15 posto više dolazaka ove godine, te 12 posto više noćenja.

Čak 43 posto u srpnju bilo je više Poljaka, koji su ostvarili 35 posto više noćenja nego u srpnju prošle godine, ili 24.761 noćenje. Slovenaca je u srpnju došlo 24 posto više nego lani, a ostvarili su 13 posto više noćenja. Najveći skok, od većeg broja gostiju, ostvarili su gosti iz Velike Britanije kojih je u srpnju pristiglo u Pulu gotovo tri tisuće, što je 36 posto više nego lani, a ostvarili su gotovo 17,5 tisuća noćenja što je porast za enormnih 50 posto. Osam posto, pak, bilo je više noćenja Šveđana, a 13 posto Belgijanaca, dok su čak i vjerni Austrijanci povećali za šest posto broj noćenja u Puli.

- I da hoću ne mogu se požaliti. Prošle godine imao sam pune apartmane od svibnja do rujna, a ove godine sam popunjen već od ožujka. I tako će biti sve do listopada. Uistinu sjajna sezona, rekao nam je jedan od pulskih privatnih iznajmljivača nadomak najomiljenijeg pulskog šetališta.

A da je izgledna nova rekordna godina za turističku Pulu pokazuju i ukupni ovogodišnji podaci. U prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, ostvareno je deset tisuća više dolazaka i čak 60 tisuća više noćenja. U postotcima to je sedam posto više dolazaka i osam posto više noćenja. To u brojkama izgleda ovako: u prvih sedam mjeseci ostvareno je 155.556 dolazaka gostiju, koji su ostvarili 782.792 noćenja. Iz ovih brojki vidljivo je da rezultati iz srpnja čine polovicu novih rekordnih naznaka.

Sve više Britanaca i Amerikanaca

Od toga je 23,2 tisuća Nijemaca ostvarili u ovoj godini 154 tisuće noćenja, što je porast za pet posto. Oko 12,6 tisuća Talijana u prvih sedam mjeseci godine ostvarilo je 52,7 tisuća noćenja, odnosno više od 14 posto nego u istom preiodu lani. Austrijanci su ostvarili 12 posto više noćenja u prvih sedam mjeseci ove godine nego u istom razdoblju lani, a Belgijanci devet posto. Česi su na istim brojkama kao prošle godine, ali zato su Mađari ostvarili porast od 18 posto noćenja, odnosno preko 26 tisuća noćenja. Slovenci bilježe 13 posto više noćenja, Poljaci devet posto, a iznova je veliki skok gostiju iz Velike Britanije, te pogotovo Sjedinjenih Američkih Država. Britanci su u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili 27 posto više dolazaka, te 36 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, dok su Amerikanci ostvarili 19 posto više dolazaka, te 30 posto više noćenja. (Goran ROJNIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter