Uginula sredozemna medvjedica

Sredozemna medvjedica snimljena u Gortanovoj uvali (Amir MUSEMIĆ)
Sredozemna medvjedica snimljena u Gortanovoj uvali (Amir MUSEMIĆ)

Sredozemna medvjedica koja je već mjesecima uveseljavala brojne Puljane, ali i goste, danas popodne je uginula. Tu nam je informaciju potvrdio Elvis Zahtila, ravnatelj Javne ustanove Natura Histrica, čiji su djelatnici, uz volontere Grupe Sredozemna medvjedica, mjesecima čuvali sredozemnu medvjedicu kada bi se pojavila na kojoj pulskoj plaži i štitili je od prevelike ljudske znatiželje.

- Već ujutro zatekli smo medvjedicu u ližnjanskoj uvali Mrtvi Puč kod Punte sv. Stjepana i odmah uočili da je u lošem stanju jer je hroptala, a negdje oko 14 sati je i uginula. Higijeničari su je otpremili u hladnjaču i u utorak će biti upućena na Veterinarski fakultet u Zagreb gdje će se obaviti obdukcija da bi se točno vidjelo od čega je uginula. No, zasad smatramo da je umrla od starosti i da je riječ o izuzetno staroj jedinki jer nije imala niti jednog zuba u ustima. Nekakve vidljive rane koje bi upućivale na njenu nasilnu smrt, nije imala, rekao nam je Zahtila.

Dodao je da su fotografije sredozemne medvjedice upućene na Veterinarski fakultet čiji su se stručnjaci savjetovali sa grčkim i talijanskim i svi su složni da je vjerojatno uginula od starosti.

- I to njeno ponašanje, plivanje u plićaku, među kupačima, nije bilo normalno i sve je upućivalo na to da je već stara, rekao nam je Zahtila koji nam je potvrdio da je o cijelom događaju obaviještena Grupa Sredozemna medvjedica iz Zagreba i njena predsjednica Jasna Antolović.

Upravo je Antolović u današnjem razgovoru za naš list u velikoj mjeri demantirala Zahtilu jer su, kaže, upravo članovi Grupe uz djelatnike Javne ustanove Kamenjak sedam dana danonoćno u ližnjanskoj uvali bdjeli uz medvjedicu.

- Medvjedicu smo u toj uvali pratili i čuvali i nije istina da nije imala rane. Dapače, bila je sva izranjavana, a zadnja tri dana izbacivala je i krv. No, što je točno uzrokovalo njeno uginuće ne znam i ne želim nagađati dok se ne obavi obdukcija. Mogu samo reći da mi je jako, jako žao zbog gubitka te jedinke, istaknula je Antolović. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter