Udruge dužne uskladiti statute s novim zakonom

Aktualna tema privukla je u Rojc brojne predstavnike organizacija civilnog društva (N. LAZAREVIĆ)
Aktualna tema privukla je u Rojc brojne predstavnike organizacija civilnog društva (N. LAZAREVIĆ)

Iznimno velik odaziv, uglavnom predstavnika udruga i organizacija civilnog društva dvosatnoj prezentaciji novog Zakona o udrugama u "Dnevnom boravku" Rojca, dovoljno govori o aktualnosti ove teme. Organizirali su ju Istarska kulturna agencija (IKA) u suradnji s Udrugom za razvoj civilnog društva SMART i Savezom udruga Rojca, a prezentaciju je vodio Igor Bajok, trener i konzultant Udruge za razvoj civilnog društva SMART, inače dugogodišnji aktivist brojnih organizacija civilnog društva.

Tijekom interaktivne prezentacije, budući da su okupljeni postavljali konkretna pitanja na koja im je Bajok pokušavao odgovoriti, najviše je govora bilo o izmjenama koje ovaj Zakon donosi. Jedna od novosti je da su već registrirane udruge dužne do 1. listopada ove godine donijeti novi ili uskladiti svoj statut s odredbama Zakona te podnijeti zahtjev za upis promjena i ovjeru nadležnom Uredu državne uprave. Sukladno statutu i zakonu, Udruge će moći obavljati i gospodarsku djelatnost, a one koju su to već započele, a nisu prijavljene nadležnoj Poreznoj upravi, dužne su najkasnije do 31. ožujka izvršiti upis u Registar neprofitnih organizacija.

Okupljenima se je obratila i ravnateljica Istarske kulturne agencije, Aleksandra Vinkerlić ponudivši im pomoć i suradnju u snalaženju s izazovima koje novi Zakon o udrugama donosi, što je potvrdio i županijski pročelnik za kulturu, Vladimir Torbica, dodavši kako je upravo radi suporta u djelovanju udruga Istarska kulturna agencija i osnovana. Očekivano, najveći je interes iskazan za promjene zakonodavnog okvira za rad udruga, koji se prvenstveno odnosi na donošenje novog Zakona o udrugama, ali i novog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija. Otvoreno je pitanje gospodarskih djelatnosti udruga, koje su naime i dosad mogle obavljati gospodarsku djelatnost, odnosno prodavati svoje proizvode i usluge te tako ostvarivati prihode. Oni su potom ulagani u ostvarivanje cilja udruge, odnosno provedbu svojih djelatnosti.

- To je bilo izuzetno važno jer su time udruge postizale veću održivost, stabilnost i diverzifikaciju izvora sredstava. Novi zakon izrijekom kaže da udruge mogu obavljati gospodarsku djelatnost, međutim sada one to moraju izrijekom navesti u svom statutu. Dakle, moraju imati odredbu, odnosno članak statuta u kojemu se navodi koje to gospodarske djelatnosti obavljaju. Sada postaje izazov kako će u praksi funkcionirati udruge koje u svom statutu navedu da će obavljati gospodarsku djelatnost te tako, prema poreznoj upravi, najvjerojatnije postaju i obveznice poreza na dobit. To je malo neobično, jer se udruge ne smiju osnivati radi ostvarivanja dobiti za svoje članove ili treće osobe, bez ostvarivanja svoje društveno opće korisne svrhe, rekao je između ostalog Bajok. Nadalje, Bajok je istaknuo kako ne postoji ograničenje u kontekstu iznosa koji udruga može uprihodovati obavljanjem gospodarske djelatnosti, no proizlazi pitanje oporezivanja te takozvane dobiti koju bi trebalo zapravo zvati višak prihoda nad rashodima.

Napomenuo je kako udruge nisu isto što i poduzeća ili trgovačka društva, stoga one ne mogu i ne smiju obavljati sve one djelatnosti koja navedena društva ili obrti mogu. Za razliku od poduzeća i poduzetnika, udruge ne mogu raspoređivati dobit svojim vlasnicima, odnosno članovima. Gospodarske djelatnosti koje udruge mogu obavljati vrlo su ograničene i svaka udruga ukoliko planira obavljati neku gospodarsku djelatnost, mora provjeriti u zakonu o trgovini, ili o ugostiteljstvu, da li ju može obavljati.

Kompliciranjem do bolje transparentnosti

Na prezentaciji je rečeno i kako je promjena zakonodavnog okvira osim za udruge značajna i za sve davatelje sredstava, posebno one koji raspisuju natječaje i kroz koje daju novac za zadovoljavanje javnih potreba, dakle javna proračunska sredstva.

- Kompliciraniji je sad postupak i za udruge i za tijela vlasti, no ostaje nada da će ta komplikacija uroditi većom transparentnošću rada, kako donatora sredstava tako i organizacija civilnog društva. To će zahtijevati dodatni angažman, posebno u procesu usklađivanja statuta udruga s novim Zakonom o udrugama, a što se mora učiniti do 1. listopada ove godine, zaključio je Bajok. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter