Udrugama i ustanovama na raspolaganju 1,9 milijuna kuna

Jedan od prioriteta je i skrb za starije osobe (Arhiva)
Jedan od prioriteta je i skrb za starije osobe (Arhiva)

Županijski Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb početkom ovog mjeseca objavio je javni natječaj o financiranju projekata iz područja zdravstva i socijalne skrbi za 2016. godinu. Sam poziv namijenjen je udrugama i ustanovama koje su u svojem radu programski usmjerene na zdravstvenu i socijalnu djelatnost, te obavljaju poslove kojima se rješavaju postojeći problemi od interesa za Istarsku županiju.

Oni koji se misle javiti trebaju u natječaju prijaviti svoje projekte kojima se rješavaju županijski prioriteti, a koji su prije svega u skladu s županijskim Planom za zdravlje i socijalnim blagostanjem. Sami prioriteti podijeljeni su u deset područja, a to su među ostalim mentalno zdravlje djece i mladih unutar čega će se financirati projekti koji su usmjereni na promicanje suradnje između sustava obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i civilnog sektora ali i prevencija ranog pijenja alkohola.

Kroz prioritet Podrška obitelji financirat će se radionice za djecu i roditelje, stručna podrška obiteljima u teškoćama te razne edukacijske aktivnosti. Prioritetno područje je i rana intervencija kod djece s neurorizicima i razvojnim teškoćama, skrb za starije i nemoćne osobe te zaštita i unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom. Javiti se mogu i udruge i ustanove koje se aktivno bave na osvješćivanju populacije o ranom otkrivanju raka debelog i završnog crijeva ili koje pružaju podršku oboljelima i njihovim obiteljima. Prioriteti su i prevencija kardiovaskularnih bolesti, palijativna skrb i zaštita zraka.

U sklopu ovog natječaja mogu se odobriti sredstva i za rano otkrivanje raka dojke, prevenciju i liječenje ovisnosti, socio-zdravstvenu podršku borcima NOR-a i braniteljima iz Domovinskog rata, a mogu se javiti i oni koji rade na razvoju volontiranja, solidarnosti ili nekom od oblika podrške obiteljima.

Ukupna planirana vrijednost natječaja iznosi 1,9 milijuna kuna, od čega je za udruge osigurano 1,7 milijuna, dok ustanove na raspolaganju imaju 235 tisuća kuna. Sam natječaj otvoren je do 2. ožujka 2016. godine, a sve prijave se obvezno podnose u elektroničkom i  papirnatom obliku. Sve dodatne upute za potencijalne prijavitelje, dostupne su na mrežnim stanicama Istarske županije u rubrici natječaji na adresi  http://www.istra-istria.hr. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter