Udruga ZUM dobila novi gradski prostor u Flavijevskoj ulici

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U prosincu su predstavnici Udruge ZUM upozorili na problem urušavanje gradskog prostora u kojem borave na adresi Kandlerova 10 u Puli, gdje je smješten njihov Info-centar za mlade. Kako su pojasnili, zbog radova na obližnjem gradilištu ta se zgrada, čija je statika načeta godinama ranije, ozbiljno počela kriviti, a zidovi pucati po vertikali te su stoga od Grada Pule zatražili drugi, zamjenski prostor jer se u ovom više ne osjećaju sigurni.

Novi prostori

Kako smo doznali Grad je Udruzi ZUM, na temelju Odluke o uporabi poslovnog prostora od početka veljače ove godine, na korištenje dodijelio zamjenski prostor na adresi Flavijevska broj 8. Riječ je o prostoru u prizemlju zgrade površine 76,15 metara kvadratnih, a za čije korištenje udruga plaća naknadu u iznosu od jedne kune po metru kvadratom. Kako se radi o privremenom prostoru, iz Grada pojašnjavaju, da im je on dodijeljen na određeno vrijeme, u trajanju od jedne godine, odnosno do konačnog rješenja pitanja poslovnog prostora u kojemu je Udruga dosad boravila.

- Zbog oštećenja koja su posljedica izvođenja radova privatnog investitora na susjednoj parceli Udruga je iz sigurnosnih razloga morala napustiti prostor na adresi Kandlerova broj 10 koji joj je dan na uporabu još 2010. godine. Spomenuti prostor postao je nesiguran za boravak i rad te je postalo neophodno Udruzi ZUM dodijeliti zamjenski poslovni prostor, pojašnjavaju iz Grada Pule. Dodaju kako je zgradi statika ozbiljno narušena te su se na njoj pojavile pukotine zbog kojih se počela kriviti, a zidovi su u predmetnom poslovnom prostoru počeli pucati po vertikali. Osim pucanja nosivih zidova, zbog vibracija i pomicanja zidova prestale su svijetliti i rasvjetne cijevi, a ulazna vrata se, uslijed slijeganja terena, ne mogu zatvoriti.

Na upit što se čini oko problematike ove zgrade Grad Pula, kao jedan od suvlasnika zgrade, navodi kako su upozorili upravitelja zgrade te je od njega zatraženo osiguranje dokaza, kao i nalaz i mišljenje vještaka građevinske struke. O problemu su, navode, obaviještene sve nadležne institucije - građevinska inspekcija i Konzervatorski odjel u Puli budući da je izvođenje radova u nadležnosti Ministarstva kulture te privatnog investitora.

Zajednička sanacija

- Kako je Grad samo jedan od suvlasnika zgrade, potrebno je donijeti odluku svih suvlasnika o sanaciji zajedničkih dijelova zbog kojih se oštećuje i poslovni prostor u vlasništvu Grada Pule. Po donošenju te odluke Grad Pula će u sanaciji sudjelovati razmjerno svom suvlasničkom udjelu, zaključuju u svom odgovoru iz Odsjeka za informiranje Grada Pule.

Po pitanju nestabilnosti zgrade u Kandlerovoj već je više od dva desetljeća suvlasnicima poznato da zgrada ima ozbiljnih statičkih problema, a nagnuti pročelni zid u takvom je stanju već desetljećima. Iz tog je razloga upravitelj zgradama Eki inžinjering d.o.o. dao izraditi još 2001. godine projekt konstruktivne sanacije zgrade, uključujući i krovište koje je propuštalo oborinske vode, ali se suvlasnici zbog velikih troškova nikada nisu upustili u sanaciju zgrade. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter