Udruga Ruka Šapi tvrdi da nema ugovor o zemljištu, Grad ih demantira

Dok se odgovorni prepucavaju, Pula i dalje bez "no kill" azila
Dok se odgovorni prepucavaju, Pula i dalje bez "no kill" azila

Gradonačelnik Boris Miletić prihvatio je nedavno interpolaciju nezavisnog vijećnika Mauricija Licula kojom je tražio da se na dnevni red sjednice Gradskog vijeća stavi rasprava o davanju Udruzi za zaštitu životinja Ruka šapi gradskog zemljišta na Velom Vrhu za potrebe uređenja prihvatilišta za napuštene životinje. Tada je, u svom izvještaju, gradonačelnik Boris Miletić iznio kronologiju učinjenog, međutim, ovih dana udruga Ruka šapi otvorenim je pismom opovrgnula tvrdnje gradonačelnika.

Zemljište na deset godina

"Odlukom gradonačelnika od 16. svibnja 2013. godine, na zahtjev Udruge za zaštitu životinja Ruka šapi, ovoj je udruzi za potrebe uređenja prihvatilišta za napuštene životinje dano na uporabu gradsko zemljište površine 3.146 četvornih metara. Površina je dana na uporabu bez naknade na rok od deset godina. Po donošenju odluke s Udrugom Ruka šapi sklopljen je i ugovor o uporabi zemljišta za potrebe uređenja prihvatilišta za napuštene životinje. Ugovor je zaključen na vrijeme do 15. svibnja 2023. godine.", stoji na početku izvješća gradonačelnika Borisa Miletića prilikom pojašnjenja prihvaćanja interpolacije.

Gradonačelnik nadalje pojašnjava da je u vrijeme donošenja odluke i potpisivanja ugovora o uporabi, važećim GUP-om bila određena namjena zaštitnih zelenih površina. Stoga se Ruka šapi prilikom izmjena i dopuna GUP-a obratila Upravnom odjelu za prostorno uređenje tražeći izmjenu, odnosno stvaranje planskih pretpostavki za realizaciju skloništa. Procijenivši važnost predmetnog zahtjeva, izvršena je, kaže gradonačelnik, prenamjena u sklopu koje je moguće realizirati i skloništa za životinje, mogućnost gradnje građevina do tisuću kvadrata te dvije nadzemne etaže visine do osam metara.

"Gradsko vijeće Grada Pule, na sjednici održanoj 7. svibnja 2015. godine, donijelo je Odluku kojom je pokrenut proces predmetnih dopuna Prostornog plana uređenja Grada Pule te se, s obzirom da se to provodi po skraćenom postupku, njegovo donošenje očekuje tijekom jeseni ove godine", nastavlja gradonačelnik i dodaje da do stupanja na snagu ovih dopuna Prostornog plana udruga ima mogućnost vrijeme iskoristiti za pripremne radnje (izradu projekata i ostale aktivnosti koje prethode ishođenju dozvola).

Obećanje pred izbore

Međutim, na ovakvo izvješće Ruka šapi reagirala je dopisom u kojem optužuje gradonačelnika za iznošenje neistina. Navode da su se nakon dvije godine zastoja obratili vijećniku Liculu bi se projekt pokrenuo. Podsjećaju da im je gradonačelnik dao javno obećanje za zemljište 2013. godine netom prije lokalnih izbora.

- Ono što nas je šokiralo jest činjenica da u samom službenom obrazloženju gradonačelnika stoji da smo mi iz Udruge Ruka šapi sklopili ugovor s Gradom Pulom za navedeno zemljište. Prava istina je da mi ni nakon više od dvije godine nemamo niti jedan jedini papir koji potvrđuje da je zemljište naše, odnosno da ga možemo koristiti. Nemamo nikakav ugovor niti smo ga ikada potpisali, poručuju iz udruge i ističu da im je zemljište usmeno, ali i javno, dodijeljeno na 10 godina od potpisivanja eventualnog ugovora.

Iz Ruke šapi stoga postavljaju pitanje zašto se upotrebljavaju neistine kao argument. Naglašavaju da se financiraju isključivo donacijama građana a izgradnja skloništa je poveća investicija koju je njima nemoguće izvesti u nekom kraćem roku.

Ugovor na stranicama Grada

Predsjednica udruge Ruka šapi Sanja Čubrilo izrijekom opovrgava da je udruga s Gradom potpisala bilo kakav ugovor, a ističe da to demantira i njena prethodnica. S druge strane, potvrđuje da je udruga tražila od Upravnog odjela za prostorno uređenje prenamjenu zemljišta, ali navodi da nikad nisu dobili povratnu informaciju ili rješenje.

Kako bi provjerili istinitost, bilo izvješća gradonačelnika, bilo udruge Ruka šapi, od gradske vlasti zatražili smo kopiju ugovora između Grada Pule i Udruge Ruka šapi o uporabi zemljišta za potrebe uređenja prihvatilišta za napuštene životinje.

"Između Grada Pule i udruge Ruka šapi dana 28. svibnja 2013. godine potpisan je ugovor o uporabi zemljišta za potrebe uređenja prihvatilišta za napuštene životinje. U ime udruge, ugovor je potpisala (zastupana po predsjednici) Svjetlana Prodanović. U skladu s transparentnim poslovanjem Grada Pule i pravodobnim informiranjem naših sugrađana, odluka o potpisivanju navedenog ugovora donesena je kroz akte gradonačelnika te je objavljena na stranicama Grada Pule (http://bit.ly/1LSkggz)", zaključili su ovu priču iz Grada Pule. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter