Učka: Započela sanacija popucalih hrastovih korita

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

 Javna ustanova Park prirode Učka počela je sanaciju izvorišta Korita, koja bi, ovisno o vremenskim prilikama, trebala završiti krajem mjeseca. "Drvena korita koja su zamijenjena prije sedam godina, u međuvremenu su popucala i propuštaju vodu. Sanaciju izvode djelatnici naše ustanove, a pokaže li se da su oštećenja pojedinih korita prevelika, u suradnji s planinarskim društvima pokrenut ćemo akciju njihove zamjene", najavio je ravnatelj JU Park prirode Učka Egon Vasilić.

Izvor pitke vode na livadi pod liticom Brajkove stijene prelijeva se u deset masivnih drvenih korita u čijem je podnožju poveća lokva bogata biljnim i životinjskim svijetom. Izvorište je od pamtivijeka imalo veliku važnost za Brgučane. Dolazili su napojiti stoku i okrijepiti se nakon napornog rada u gorskim dolcima. Ljeti je to bio jedini izvor koji ne bi presušio pa su žene svakodnevno odavde nosile pitku vodu u Brgudac.

Voda iz izvora prelijevala se nekoć u kameno korito, a zatim niz padinu u trinaest korita izrađenih od stabala topole. Drvena korita, nagrizena zubom vremena, 1976. godine zamijenjena su betonskima, a 2007. Javna ustanova je uz pomoć starih fotografija i svjedočanstava žitelja, pokrenula projekt njihove obnove te rekonstruirala izgled i funkciju originalnih korita.

Hrvatske šume, odnosno Šumarija iz Velike donirala je i obradila hrastove trupce kojima su zamijenjena dotrajala betonska korita. I njih je u međuvremenu nagrizao zub vremena pa Korita sada treba ponovno obnoviti.

Uz izvor je uređeno odmorište s kojega se pruža prekrasan pogled na planinski masiv Učke. Postavljene su i poučne ploče koje govore o kulturnom i prirodnom značaju ovog mjesta. Korita su zbog svoje ljepote postala omiljeno okupljalište i izletište planinara i svih ljubitelja prirode. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter