Učenici izbačeni iz autobusa

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Unatoč obećanju da Pulaprometovi vozači, odnosno kontrolori tijekom prvog tjedna od uvođenja naplate prijevozne karte, učenicima osnovnih škola neće stvarati probleme, ono je ipak u više navrata prekršeno. Konkretno, djeca su izbačena iz autobusa dok su se vozila na putu kući. Nekolicina revoltiranih roditelja tih učenika-putnika, javila su nam se jučer zbog neugodnih situacija koja su snašle njihovu djecu.

Karta je preskupa

Ogorčenje je tim veće što su roditelji za uvođenje mjesečne naplate od nemalih 140 kuna za pulske osnovnoškolce, odnosno ukidanju višegodišnje subvencije Grada Pule, saznali s prvim danom nastave na početku drugog polugodišta. Kako nam je ispričala jedna mama, kontrolor je prema djeci bio izuzetno neugodan. Konkretno, na liniji koja je u utorak vozila djecu iz Štinjana za Veli Vrh, kontrolor im je zaprijetio da "ne budu li imali sutra kartu, neće se moći voziti". No, i da su htjela, djeca je nisu mogla imati, jer su učenicima bonamente uzeli u školi u ponedjeljak radi prebacivanja u mjesečne karte.

Slične su neugodnosti, kako saznajemo od drugih sugovornika, imala i djeca koja su u utorak iz škole Giuseppina Martinuzzi morala 45 minuta pješačiti do kuće na Vidikovcu jer im je vozač na stanici kod robne kuće htio naplatiti kartu, a kada su djeca rekla da ne mogu platiti, izbacio ih je iz autobusa. "Jučer se scenarij ponovio. Djeca su mi bila iznenađena jer im je vozač dopustio vožnju, ali ponovno uz napomenu da već danas moraju imati kartu. Stekla su osjećaj da im on kao nešto pušta, iako to ne mora, što je naravno, potpuno suprotno najavi o 'toleranciji' u prvom tjednu", kaže nam sugovornica i dodaje da ne znam što će, jer je nemoguće je joj "djeca s teškim torbama svakodnevno toliko pješače, a karta je preskupa", posebice jer ima dvoje osnovnoškolaca u kući.

Djelatnici ponovno upozoreni

Drugi su nam se sugovornici požalili nadalje i na činjenicu što je naplata uvedena usred školske godine te nisu imali mogućnosti ranije drugačije organizirati prijevoz svoje djece. Također, cijena od 140 kuna mjesečno, više im je nego neprihvatljiva. Tako je jedna mama koja nam se jučer javila u redakciju navela da ima dvoje osnovnoškolaca i kako neće kupovati dvije karte, već će se pokušati snalaziti drugačije, kako god bude mogla. Također navodi da je karta od 140 kuna nepravedno preskupa, ukoliko se usporedi sa 98 kuna koliko mjesečno izdvajaju roditelji za prijevoz srednjoškolaca.

Upitan zašto cijena mjesečne karte u siječnju za školarce nije umanjena, budući da su je počeli koristiti gotovo od sredine mjeseca, direktor Pulaprometa Igor Škatar kaže kako je takva tarifa po cjeniku, i ne može se mijenjati. Žao mu je, veli, što su pojedine učenike zadesile nemile situacije s kontrolorom, odnosno vozačem, te naglasio kako je dodatno svim djelatnicima ponovljena obavijest o nužnosti toleriranja vožnje učenicima bez karte u ovom tjednu. Dodao je i kako mu ipak nije jasno zašto se roditelji prilikom takvih problema ne obraćaju njima u Pulapromet, već obavještavaju medije?!

- Kako bi se doista utvrdilo što se i na kojoj liniji dogodilo treba pregledati snimke s kamera u autobusima koje snimaju i glas. Šteta koja je nanijeta djeci i roditeljima čija su djeca išla pješice ne može se nadoknaditi, no ukoliko je neka karta plaćena, refundirat ćemo novac, odgovorio je direktor Škatar i zaključio da je u prosincu gradski prijevoz koristilo 512 učenika, "pa ako se neugodan slučaj dogodio kod dvoje ili troje djece, to je zaista mali postotak". (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter