U vilu Njive s četiri zvjezdice uloženo gotovo 263 tisuće eura

Vila Njive u Kršanu
Vila Njive u Kršanu

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na temelju IPARD programa - mjere 302 Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti uplatila je OPG-u Antonija Tirelija 561.975 kuna za izgradnju i opremanje vile namijenjene pružanju turističkih i ugostiteljskih usluga.

Popunjeni 4,5 mjeseca godišnje

Riječ je o novoizgrađenoj vili Njive u Kršanu s četiri zvjezdice, u koju je uloženo 262.500 eura. No, putem IPARD-a bio je moguć povrat tek dijela tih sredstava. Vila prizemnica ima pet spavaćih soba, svaka je opremljena kupaonicom. Izgrađena je 2013. u kombinaciji rustike i visokokvalitetnog, modernog dizajna, a iste se godine počela iznajmljivati.

Vlasnik Antonijo Tireli napominje da je objekt godišnje popunjen u prosjeku između četiri i pet mjeseci. Većinom odsjedaju Englezi, Nijemci i Belgijanci, domaćih turista i Talijana nema. Tjedna cijena u špici sezone iznosi 3.100 eura, a izvan špice od 1.400 do 2.500 eura. Ove sezone popunjeni smo 20 tjedana, od 30. travnja do 30. rujna, veli Tireli te napominje da u roku od šest godina očekuje povrat investicije.

Iz Agencije navode da su navedenim ulaganjem stvorene nove mogućnosti zapošljavanja. Osim toga, povećao se opseg usluga za stanovnike ruralnog područja te se poboljšala socijalna struktura.

Ciljevi programa IPARD-a

Među ciljevima IPARD-a, koji se ostvaruju putem mjere 302, su povećanje prihoda ruralnog stanovništva kroz razvoj i diversifikaciju ruralnih aktivnosti na farmi i(li) izvan nje, odnosno stvaranje novih mogućnosti zapošljavanja, očuvanje postojećih radnih mjesta, povećanje opsega i poboljšanje kvalitete usluga za stanovnike ruralnog područja, kao i poboljšanje socijalne strukture u ruralnim područjima. Ova mjera omogućuje ulaganja u sektorima ruralnog turizma, usluga, tradicijskih obrta, izravne prodaje, slatkovodnog ribarstva, prerade na poljoprivrednim gospodarstvima, kao i sektora obnovljivih izvora energije.

Ruralni razvoj

IPARD je sastavni dio Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), njegova 5. komponenta - ruralni razvoj, a riječ je o strategiji koja se bavi specifičnim nedostacima u ruralnim područjima. Financijska sredstva iz IPARD programa osigurana su na osnovi sedmogodišnjeg proračunskog plana EU-a, i to za razdoblje od 2007. do 2013. godine. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter