U Valbandonu stisni dugme i slušaj ptice močvarice

Informativno-edukativna ploča
Informativno-edukativna ploča

Pritiskom na dugme informativno-edukativne ploče kod starog ribnjaka u Valbandonu uključuje se pjev neke od ptica karakterističnih za ovu malu močvarnu oazu. Naime, središnji dio punkta u Valbandonu, koji je otvoren jučer u povodu Dana planeta Zemlje, je ploča s fotografijama i tekstom o biljnom i životinjskom svijetu koji tu obitava, ali i opremljena sustavom koji reproducira glasanje divlje patke, galeba klaukavca, gnjurca, sive i bijele čaplje, kokošice, vodomara i žabe gatalinke. Idealno za meditaciju uz zvukove prirode u bilo koje doba dana ili godine.

U programu otvorenja punkta "Valbandon na spoju izvora i mora" koji je organizirala TZ Fažane, sudjelovala su i djeca dječjih vrtića Sunce iz Fažane i More iz Valbandona, učenici OŠ Fažana, ali i predstavnici Javne ustanove Natura Histrica, MUP-ovog odmarališta, Nacionalnog parka Brijuni i drugi.

- Na ovom se mjestu susreću slatka i morska voda i tu je nastao jedinstveni ekosustav. U suradnji s Naturom Histricom područje je istraženo i postavljena je edukativna ploča o životinjama koje tamo obitavaju, rekla je direktorica TZ-a Melita Peroković. Ploču s fotografijama, tekstom i zvukovima "opremila" je Natura Histrica, točnije Slavko Brana i ravnatelj Elvis Zahtila.

Osmaši fažanske škole s profesorom tehničkog Ilijom Babićem i u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture iz Pule izradili su desetak drvenih kućica za ptice i skloništa za šišmiše koje su potom i postavili na stabla duž nove šetnice prema moru. Djeca iz vrtića More i Sunce predstavila su svoje projekte o šišmišima i o pticama, a te su životinje bile tema filatelističke izložbe na otvorenom, za koju je Giancarlo Moscarda iz Filatelističkog društva Amfora odabrao prigodne poštanske marke i kuverte iz cijelog svijeta s motivima zaštićenih i ugroženih vrsta pod znakom WWF-a. Polaznici vrtića i škola uređivali su i okoliš te su prikupljali otpad, a djeca dvaju vrtića posadili su stablo prijateljstva.

Klupe je od dvaju debla, koje je donirao NP Brijuni, a po ideji Tihane Rudan, izradio Saša Matijašić. Interaktivnu ploča, koja se napaja solarnom energijom, izradili su u tvrtki Uljanik TESU elektronika (ETU), a oblikovao ju je Alen Žufić. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter