U uvali Kuje oštećeno je i potopljeno više od 15 plovila

 Strahovita bura u uvali Kuje u utorak prijepodne (D. MEMEDOVIĆ)
Strahovita bura u uvali Kuje u utorak prijepodne (D. MEMEDOVIĆ)

Po mojoj procjeni bura je oštetila više od 15 plovila, možda i 20 u uvali Kuje. Neke barke nisu jako oštećene, ali ima ih dosta potopljenih. Teško je usporediti s ranijim godinama, ali mislim da je ovaj put bilo više potopljenih barki nego ranije. Razlog je što tako jaka orkanska bura inače traje tek par dana, a ovog je puta ona puhala svom silinom jako dugo. Počela je još prošlog tjedna, malo se smirila, pa je onda krenula puhati orkanski, rekao nam je Marko Kostešić koji je proteklog tjedna s ocem Valterom, inače iskusnim roniocem, spašavao barke i motore u lučici podno Ližnjana.
 
Kostešić nam se javio povodom našeg teksta o silnoj buri u toj lučici objavljenog u srijedu, u kojem smo, pomalo ironično s obzirom na stravičnu silu vjetra koja nas je zatekla na terenu, napisali: "Neslužbeno smo pak čuli da su ronioci pokušali izvaditi motor iz jednog potopljenog plovila, no da li su u tome imali uspjeha, nismo saznali. S obzirom na viđeno, čisto sumnjamo u to."
 
- Da, ipak smo uspjeli. Prvog smo dana spasili jedan vanbrodski motor, a dan poslije, nakon 7 sati intenzivno provedenih u moru, uspjeli smo spasiti, izvaditi i pričvrstiti pet plovila i dva vanbrodska motora, objasnio je mladi Marko Kostešić. Kaže da su prvog dana spašavali svoju barku, i opet drugog dana svoje drugo plovilo, a kada su počeli dolaziti ljudi i zapomagati za pomoć, nisu ih mogli ostaviti na cjedilu pa su cijeli dan proveli u moru.
 
- Kada puše bura uvijek neka jedrilica strada u uvali. Ali ovog je puta bilo posebno. Jedno smo naše plovilo privezali 3. siječnja na vez koji smo smatrali sigurnim. Bili smo uvjereni da se neće dogoditi ništa, ali mora da je bilo strašno kada ga je uspjelo potopiti, kaže Kostešić. Navodi da su s desne strane lučice stradale dvije jedrilice i batana, a u srednjem djelu lučice više od 15 barki "u nizu". To upućuje na poznatu činjenicu da je lučica u uvali Kuje, u Istri jedna od najizloženijih direktnim refulima bure, ujedno i jedna od najslabije zaštićenih i pokrivenih lučkom infrastrukturom.
 
- Prije dvije godine Lučka uprava Pula preuzela je upravljanje, naplaćuje nam sto kuna po metru dužnom plovila, ali ništa nije uložila u zaštitu luke, zaključio je Kostešić. (Z. STRAHINJA)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter