U Umagu održana osma Smrčkijada


Iz godine u godinu međunarodna smotra gljivara u Umagu sve je uspješnija i posjećenija. Ove godine vremenske prilike nisu bile naklonjene organizatorima i posjetiteljima, promjenljivo i prohladno vrijeme obilježilo je cijeli ožujak i početak travnja te je bilo manje gljiva.

Usprkos tome, za vikend je bilo dosta posjetitelja. Tako su iz Švedske, iz Göteborga, stigli supružnici Anette i Björn Lund koji su dobili prigodnu nagradu kao sudionici iz najudaljenije destinacije. Oni su već četvrtu godinu umaški gosti te ne propuštaju istaknuti da je to jedinstvena manifestacija koju bi uskoro mogli posjetiti i njihovi prijatelji iz Švedske.    

Na osmom izdanju ove smotre sudjelovale su 33 gljivarske udruge iz Italije, Slovenije, BiH, Srbije i Hrvatske s više od 350 zaljubljenika u prirodu i njene plodove. Svi su oni dobili prigodna priznanja, a oni koji su ubrali najsmrčak ili najviše vrsta gljiva dobili su posebne nagrade i priznanja.

Laureati ovogodišnje Smrčkijade su Đino Tanković član Gljivarskog društva Sunčanica (Banjole-Medulin) koji je ubrao najsmrčak, a najljepšu gljivu ubrali su gljivari Boletusa, podružnica Buje. Najbogatiju košaricu s 23 vrste gljiva imali su članovi GD-a Gorje (Gorje, Bled), dok je najljepša košarica bila ona Marinka Rakite iz rovinjskog GD-a Agaricus.

Već tradicionalna nagrada za najljepši gljivarski štap pripala je Mladenu Tataloviću iz Labina. Nagrade su u ime domaćina uručili Željko Ružić i Josip Marino Šimić.      

U dva gljivarska kotlića spravljeno je više od 600 porcija ukusnog jela koje su pripremili poznati majstori Vlado, Vesna, Miro, Dino, Valter i Vinko. Za glazbeni program bila je zadužena umaška Bukaleta.

Za održavanja Smrčkijade mogla se razgledati izložba radova umaških osnovaca na temu "Čarobni svijet gljiva". (Napisao i snimio M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter