U Umagu obilježen Dan državnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, na umaškom su groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata.

Vijenac je položila i delegacija Grada Umaga predvođena gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom i zamjenikom Nikom Čančarevićem,  predsjednikom i potpredsjednikom Gradskog vijeća Milanom Vukšićem i Nadiom Krtom, te pročelnikom Ureda gradonačelnika Diegom Bankovićem. Bili su tu i predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Udruge antifašističkih boraca, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata - 154. brigada, Udruge HVIDRA-e,  predstavnici umaške Zajednice Talijana ''Fulvio Tomizza'' i građani.

 -Dana 25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor je donio odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Od tada s ponosom živimo i slavimo Dan Državnosti RH, najveći praznik i čin patriotske samosvijesti. Prigoda je da se prisjetimo i da se iskreno zahvalimo  svim ljudima koji su učestvovali i dali svoj doprinos u stvaranju naše domovine. Dozvolite da riječi zahvale posebno uputim svim braniteljima koji su položili svoje živote i tako utkali dio sebe u našu slobodu i domovinu. Važno je da svatko od nas istinski živi svaki dan sa zahvalnošću za ono što su branitelji stvorili i ostavili nam da to čuvamo i gradimo. Stoga, važno je razvijati našu domovinu na temeljima antifašističke Europe, kao domovinu koja poštuje i baštini vrijednosti koje nas povezuju, jer jedino tako možemo reći jedno iskreno hvala, rekao je gradonačelnik Bassanese.

Također je istaknuo da je prije točno 25 godina Hrvatska doživjela ostvarenje vizije samostalnosti koju su stoljećima čekale generacije Hrvata.

-Od tada smo, zajedničkim snagama, uspjeli izgraditi vlastitu državu svih njenih građana,  modernu, demokratsku,  uređenu i sigurnu domovinu Hrvatsku. Naravno,  moramo biti svjesni činjenice da je pred nama još mnogo posla kako bismo generacijama koje dolaze ostavili državu kakvu smo priželjkivali i sanjali, državu koja je cijenjena i poštovana kao dio ujedinjene Europe. Ciljevi koji stoje pred nama daju nam snagu i vjeru da ćemo zajedno, poštenim radom i sinergijom, uz još više solidarnosti i tolerancije, postići rezultate koje tražimo, jer u konačnici državu činimo upravo svi mi, veli Bassanese. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter