U Umagu cvijeće, ples, stari automobili i pljočkari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji travanjski vikend u Umagu u znaku je četiri manifestacija koje su privukle velik broj sudionika, građana te posebno gostiju, naročito iz Slovenije. Nova obala je od subotnjeg jutra bila okupirana izlagačima cvijeća, sadnica voća i ukrasnog bilja, sudionika jubilarnog 20. sajma cvijeća  - Umag floria. Umag je grad koji se može pohvaliti bogatom tradicijom organiziranja cvjetnih sajmova, a spada među četiri najveća u Hrvatskoj, poslije Zagreba, Varaždina i Opatije. Na sajmu su cvijeće i drugo bilje nudilo četrdesetak izlagača, najviše do sada, pa je Nova obala bila pravi lijek za oči. Došli su cvjećari iz cijele Istre, ali i drugih dijelova Hrvatske. Mnogi su željeli nakon kiše iskoristiti lijepo vrijeme i novim nasadima oplemeniti svoje dvorište, cvijetnjak ili vrt, a na brojnim štandovima, tek nekoliko metara od mora, što je umaška posebnost, osim cvijeća mogli su pronaći i prikladan alat za uređenje vrta, kosilice, vaze i druge potrepštine.

Na početku cvjetnog tepiha duž nove obale, plesali su sudionici manifestacije Umag pleše koja se održava u okviru Sajma drugi put. Nastupilo je 26 plesnih skupina, od najmlađih iz umaških vrtića do plesnih skupina iz mnogi zajednica Talijana iz Umaga i drugih mjesta, folklornih društava, a plesno umijeće pokazali su i oni stariji.

Treća manifestacija, 8. izložba starih automobila u organizaciji umaške Udruge „Eppur si muove“, unijela je malo nostalgije među posjetitelje, naročito vremešnije. Posloženi jedni do drugih na obali su se šepurili uglancani limeni ljepotani, automobili iz nekih drugih vremena. Plijenili su ljepotom i jednostavnošću, a naročito godinama koje su doživjeli. Bilo je nekoliko modela iz tridesetih godina prošlog stoljeća, ali i nezaboravnih „tristaća“, fića, topolina, amija i drugih obilježja nekog drugog vremena.

I dok su posjetitelji uživali u cvijeću, plesu i automobilima, pljočkari su se natjecali za peti Kup Umaga u tom sve privlačnijem sportu. (Napisao i snimio: Luka JELAVIĆ)

 

              


Podijeli: Facebook Twiter