U Uljaniku porinut brod za prijevoz vozila

(D. Memedović)
(D. Memedović)

U pulskom brodogradilištu Uljanik u subotu je ujutro, uz brojne uzvanike ali i građane, u more s navoza 1 porinuta gradnja 513. Riječ je o prvom iz serije brodova za prijevoz automobila i teških vozila koje je Uljanik Brodogradilište ugovorilo s tvrtkom Auto Marine Transport INC. Brod ima 13 paluba za transport čak 7.000 vozila, nosivosti je 13.370 tona te dužine 200 i širine 32 metara. Brod impresivne veličine porivat će M.A.N. B/W glavni motor ukupne snage 11.200 kW pri 117 okretaja u minuti.

Okupljenima se prvi obratio Silvan Kranjc, direktor Uljanik brodogradilišta, poželjevši dobrodošlicu na svečanosti i krštenju prvog broda za kompaniju SIEM CAR CARRIERS, vlasniku kompanije Kristianu Siema, izvršnom direktoru Kennethu Rossu i prvoj dami događaja – kumi broda Louisi Siem ali i predsjednika Uprave Grupe Uljanik Gianniju Rossandi sa suradnicima te svim vrijednom radnicima i kooperantima bez kojih ova gradnja ne bi bila moguća.

- Cijenimo što ste nam dali mogućnost da još jednom pokažemo da je Uljanik pravo brodogradilište partner, koje razumije i uvažava poslovne interese i potrebe svojih kupaca i koje je spremno, zajedno s njima, kreirati i izgraditi brodove vrhunske kvalitete, naveo je Kranjc.

Navodeći kako je ovaj svečani događaj pravi uvod u obilježavanje 160-godišnjice osnivanja Uljanika, koji će se proslaviti početkom idućeg mjeseca, okupljene je podsjetio na činjenicu kako je Naredbom 12 austrougarskog admirala Ferdinada Maximilijana 1856. godine ozakonjeno osnivanje brodogradilišta te kako je kamen temeljac 9. prosinca postavila carica Elizabeta. Time je i službeno započela izgradnja najvećih navoza i dokova u tadašnjoj Europi.

- Prije toga je otok, na kojem se sada nalazimo, bio u vlasništvu lokalnih pastira na kojemu su čuvali ovce, sve ostalo je povijest, naveo je Kranjc, čestitavši svim brodograditeljima Uljanika na uspješno izvedenom projektu, a kupcu poželio da mu brod služi dugo i uspješno i da pruži svu moguću sigurnost njegovim posadama.

Kristian Siem, direktor i predsjednik Uprave SIEM Industries Inc. kazao je okupljenima kako je grupa u zadnjih nekoliko godina izradila više od 50 brodova te su imali 50 svečanosti i 50 kuma, no ova je, gledana očima oca, najljepša do sada te se zahvalio kćeri Louisi na iskazanoj časti.

- «Siem Cicero», kako smo mu dali ime, izgrađen je kako bi pružao usluge kompaniji Volkwagen. Zajedno sa sestrinskim brodovima ovaj brod objedinjuje nove tehnologije koje će umanjiti štetni utjecaj na okoliš – kao što su pročistač ispušnih plinova, sustav za tretiranje balastnih voda te lagana konstrukcija, naveo je Siem pohvalivši kvalitetu rada Uljanika te se zahvalio na trudu i odanosti projektu. «Samo uz pomoć stručnog i kvalitetnog rada možemo zajedno stvoriti dobar proizvod. Sreća se može definirati kao smisao stvaranja nečega, a vi ste svi bili dio tog procesa, na čemu sam vam zahvalan, a vi možete biti ponosni, zaključio je Siem prepustivši kćeri da presijecanjem vrpce i razbijanjem boce pjenušca brod preda moru. (B. PETROVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter